Koncert klarinetiste Milutina Pavlovića i pijaniste Miloša Stanojevića

10.04.2023., 21:00

Na koncertu će nastupiti i gošća, violončelistkinja Angelina Živković. Na programu su kompozicije Šumana, Bramsa i Verdija.

Program:
Johanes Brams
Sonata za klarinet i klavir br. 1 u ef – molu, op. 120/1
Allegro appassionato
Andante un poco adagio
Allegretto grazioso
Vivace

Robert Šuman
Tri romanse, op. 94
Nicht schnell
Einfach, innig
Nicht schnell

Đuzepe Verdi
Simfonija iz opere Moć sudbine za klarinet, violončelo i klavir (transkripcija Mišel Mangani)

Biografije:
Milutin Pavlović (Beograd, 1983) je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Ante Grgina. Potom je nastavio usavršavanje u Švajcarskoj gde je završio master studije za koncertno izvođenje na Fakultetu muzičke umetnosti u Lozani u klasi Frederika Rapana i master studije pedagogije u klasičnoj muzici na Fakultetu umetnosti u Bernu u klasi Ernesta Molinarija. Sarađuje sa raznim orkestrima u zapadnoj Švajcarskoj, redovno nastupa kao solista, i u različitim kamernim sastavima. Organizator je brojnih međunarodnih muzičkih projekata za decu i mlade u Švajcarskoj. Bavi se pedagoškim radom kao profesor klarineta u nekoliko muzičkih škola u Lozani.

Miloš Stanojević (Beograd, 1983) je završio SMŠ Mokranjac u klasi Jasne Vukasović, na odseku za klavir. Diplomirao je na Odseku za klavir na FMU u Beogradu, u klasi Aleksandra Šandorova, u čijoj klasi je završio i specijalicaziju. U saradnji sa pijanistom Dragošem Holclajtnerom je uspešno odbranio doktorski umetnički projekat na FMU, na Odseku za kamernu muziku u klasi Dejana Subotića.
Osvojio je dve druge nagrade na republičkim takmičenjima u Beogradu, kao i drugu nagradu na takmičenju mladih pijanista u Nišu. Nastupao je kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik na koncertima u značajnim salama Beograda i drugih gradova Srbije. Održao je solističke koncerte u Sali MŠ Mokranjac, Galeriji SANU i Galeriji Artget. Redovni je učesnik ciklusa koncerata Odabrani za odabrane, čiji je osnivač pijanista Vladimir Stojnić. U okviru ovog ciklusa ostvario je brojne nastupe. Kao kamerni muzičar je nastupao u klavirskom duu sa Dragošem Holclajtnerom, u duu sa klarinetistom Milutinom Pavlovićem (sa kojim je nastupio u Velikoj sali Kolarca), i kao član trija sa klarinetistom Mihailom Samoranom i sopranom Anom Cvetković-Stojnić.
Pohađao je majstorske kurseve kod Aleksandra Šandorova, Vladimira Stojnića i pijanistkinje Heidrun Holtman.
Trenutno radi kao klavirski saradnik i nastavnik klavira u MŠ Josif Marinković u Beogradu. Takođe je redovno angažovan kao klavirski saradnik festivala nitratnog filma koji se svake godine održava u Jugoslovenskoj kinoteci.

Angelina Živković (Beograd, 1996) je počela da svira violončelo u klasi Nebojše Jankovića u MŠ Vatroslav Lisinski u Beogradu. U istoj klasi je završila SMŠ Josip Slavenski. Završila je Osnovnu i SMŠ Mokranjac (solo pevanje) u klasi Tanje Obrenović. Osnovne i master studije violončela je završila na FMU u klasi Dragana Đorđevića. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod profesora među kojima se izdvajaju: Boža Saramandić, David Štarkveder, Ištvan Varga, Stefan Popov i Magdalena Šukan. Nastupala je sa orkestrima u zemlji i inostranstvu. Ističu se evropski omladinski orkestri WYO, Hundred teens orchestra, ESYO, orkestar Benso, Svetski omladinski kamerni orkestar, zatim simfonijski orkestri Beogradski simfoničari, Prodigy, Makris, Muzikon, Crnogorski simfonijski orkestar, kao i Orkestar Pozorišta na Terazijama. Kao članica klavirskog kvarteta i klavirskog trija je ostavirla značajne rezultate na nastupima i pohađajući majstorske kurseve Bogdana Božovića, Ivana Kneževića, Mihaela Udea, Sergeja Senkova i Vide Vujić. U klavirskom kvartetu Kamerata Balkanika u organizaciji Artlinka je nastupila na manifestaciji Skupi Kamerfest (2022).

 

Loading...