Koncert violiste Nemanje Marjanovića i pijanistkinje Katarine Radojičić Firevski

13.04.2023., 18:00

Na koncertu će nastupiti i gost, mladi violinista Mihajlo Marjanović. Koncert realizujemo u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.

Program:
Maren Mare
Svita u de–molu

Mihail Glinka
Sonata za violu i klavir u de–molu, G. iv3
Allegro moderato
Largetto ma non troppo

Johanes Brams
Sonata za klarinet (ili violu) i klavir br. 1 u ef–molu, op. 120/1
Allegro appassionato
Andante un poco adagio
Allegretto grazioso
Vivace

Antonio Vivaldi
Koncert za violinu u a–molu, op. 3/6 (izbor)
I Allegro
gost: Mihailo Marjanović, violina

Biografije:
Nemanja Marjanović
(Beograd, 1976) je počeo da svira violu u klasi Tatjane Petrović u MŠ Stanković. Diplomirao je i magistrirao na FMU u Beogradu, u klasi Dejana Mlađenovića, a trenutno je student doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Postdiplomske studije je završio i u Madridu, na Visokoj školi za muziku Kraljica Sofija, u klasi renomiranog violiste Žerara Kosea, u čijoj klasi je magistrirao kao student generacije na katedri. Specijalizaciju za gudački kvartet je pohađao kod Rajnera Šmita (violiniste Hagen kvarteta) i Valtera Levina, sa akademije Džulijard iz Njujorka.
Kao solista je učestvovao na svim značajnim domaćim festivalima, kao i na onima u inostranstvu među kojima su Santander, Slamatino i drugi. Nastupao je u Austriji, Španiji, Mađarskoj, Rusiji, Italiji, Holandiji, Meksiku i drugim zemljama. Dobitnik je prve nagrade na Intenacionalnom konkursu Petar Konjović. Kao solista je nastupao sa orkestrima kao što su Simfonijski orkestar RTS-a, UA MO Stanislav Binički, KO Orfej, Banjalučka filharmonija, KGO Dušan Skovran (čiji je bio član na mestu solo viole), KGO Kornelije, gde je delovao kao solo violista, i ujedno je bio jedan od osnivačaa istog ansambla. Bio je član kvinteta Skarlati u Madridu sa kojim je nastupao i sa kojim je izdao CD za izdavačku kuću Sony Classic.
Trenutno deluje kao vanredni profesor na FMU u Beogradu, i na Akademiji umetnosti u Banjaluci, na Katedri za gudačke instrumente, na odseku: viola.

Katarina Radojičić Firevski (Beograd) je muzičko obrazovanje stekla u MŠ Davorin Jenko i SMŠ Stanković. Diplomirala je na Odseku za klavir na FMU Beograd u klasi Mirjane Vukdragović. Naklonost ka kamernom muziciranju pokazala je još u toku školovanja, tako da se po završetku studija posvetila ovoj vrsti muzičke umetnosti. Po završetku studija je radila kao klavirski saradnik u Školi za muzičke talente u Ćupriji gde je imala priliku da stekne iskustvo i široki repertoar u radu sa talentovanom decom. Izuzetno veliki repertoar stekla je svirajući i nastupajući na brojnim koncertima sa našim poznatim solistima, kolegama profesorima i studentima. Od 1999. godine zaposlena je na FMU na Katedri za gudačke instrumente, sada u najvišem zvanju kao samostalni umetnički saradnik.

***
Koncert je deo ciklusa Koncerti u Galeriji koji je bio predviđen da se izvede u Svečanoj sali Skupštine grada. S obzirom na to da je gradska uprava u julu 2022. godine zabranila održavanje javnih događaja u prostoru Skupštine grada, koncert ćemo realizovati u Galeriji SANU, zahvaljujući podršci uprave Srpske akademije nauke i umetnosti koja nam je širom otvorila vrata.

Loading...