Koncert violiste Nemanje Marjanovića i pijanistkinje Katarine Radojičić Firevski

13.04.2023., 18:00

Na koncertu će nastupiti i gost, mladi violinista Mihailo Marjanović. Koncert realizujemo u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.

Program:
Maren Mare
Svita u de–molu
Prelude
Fantasie
Sarabande
Gavotte
Menuet
Rondeau
Gigue
Double
Nemanja Marjanović, viola
Katarina Radojičić Firevski, klavir

Antonio Vivaldi
Koncert za violinu u a–molu, op. 3/6 (izbor)
I Allegro
Mihailo Marjanović violina
Smilja Josifoski, klavir

Nikolo Paganini
Sonata per la grand viola
Anđela Josifoska, viola
Smilja Josifoski, klavir

Johanes Brams
Sonata za klarinet (ili violu) i klavir br. 1 u ef–molu, op. 120/1
Allegro appassionato
Andante un poco adagio
Allegretto grazioso
Vivace
Nemanja Marjanović, viola
Katarina Radojičić Firevski, klavir

Biografije:
Nemanja Marjanović
(Beograd, 1976) je počeo da svira violu u klasi Tatjane Petrović u MŠ Stanković. Diplomirao je i magistrirao na FMU u Beogradu, u klasi Dejana Mlađenovića, a trenutno je student doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Postdiplomske studije je završio i u Madridu, na Visokoj školi za muziku Kraljica Sofija, u klasi renomiranog violiste Žerara Kosea, u čijoj klasi je magistrirao kao student generacije na katedri. Specijalizaciju za gudački kvartet je pohađao kod Rajnera Šmita (violiniste Hagen kvarteta) i Valtera Levina, sa akademije Džulijard iz Njujorka.
Kao solista je učestvovao na svim značajnim domaćim festivalima, kao i na onima u inostranstvu među kojima su Santander, Slamatino i drugi. Nastupao je u Austriji, Španiji, Mađarskoj, Rusiji, Italiji, Holandiji, Meksiku i drugim zemljama. Dobitnik je prve nagrade na Intenacionalnom konkursu Petar Konjović. Kao solista je nastupao sa orkestrima kao što su Simfonijski orkestar RTS-a, UA MO Stanislav Binički, KO Orfej, Banjalučka filharmonija, KGO Dušan Skovran (čiji je bio član na mestu solo viole), KGO Kornelije, gde je delovao kao solo violista, i ujedno je bio jedan od osnivačaa istog ansambla. Bio je član kvinteta Skarlati u Madridu sa kojim je nastupao i sa kojim je izdao CD za izdavačku kuću Sony Classic.
Trenutno deluje kao vanredni profesor na FMU u Beogradu, i na Akademiji umetnosti u Banjaluci, na Katedri za gudačke instrumente, na odseku: viola.

Katarina Radojičić Firevski (Beograd) je muzičko obrazovanje stekla u MŠ Davorin Jenko i SMŠ Stanković. Diplomirala je na Odseku za klavir na FMU Beograd u klasi Mirjane Vukdragović. Naklonost ka kamernom muziciranju pokazala je još u toku školovanja, tako da se po završetku studija posvetila ovoj vrsti muzičke umetnosti. Po završetku studija je radila kao klavirski saradnik u Školi za muzičke talente u Ćupriji gde je imala priliku da stekne iskustvo i široki repertoar u radu sa talentovanom decom. Izuzetno veliki repertoar stekla je svirajući i nastupajući na brojnim koncertima sa našim poznatim solistima, kolegama profesorima i studentima. Od 1999. godine zaposlena je na FMU na Katedri za gudačke instrumente, sada u najvišem zvanju kao samostalni umetnički saradnik.

Anđela Josifoski (Beograd, 2006) je završila osnovnu muzičku školu violine u klasi Ane Bogić i treći razred srednje škole u klasi Sande Dramićanin, kao i viole u klasi Aleksandre Kijanović u MŠ Kosta Manojlović u Zemunu. Student je na Akademiji Menjuhin u Švajcarskoj u klasi Ivana Vukčevića i Žerara Kosea kao jedan od najmlađih studenata. Dobitnica je mnogih nagrada. Nastupala je kao solistkinja sa KO Sinfonieta pod rukovodstvom Aleksandra Vujića. Imala je preko 200 nastupa od kojih nekoliko solističkih koncerta. Savez muzičkih umetnika Makedonije (SMUM) dodelio joj je solistički koncert na festivalu Zlatna lira 2021. godine u Skoplju. Ove godine je nastupila sa IMMA kameratom kao solista u dvorani Viktorija hola u Ženevi.

Mihailo Marjanović (2015) svira violinu od 4. godine. Učenik je MŠ Stanković, u klasi Tatjane Petrović. Dobitnik je prvih nagrada na Međunarodnom takmičenju Mini Paganini, na takmičenju Internacionalni susreti violinista u Sremskim Karlovcima, kao i na Republičkom takmičenju. Pohađao je majstorski kurs Marka Josifoskog. Nastupao je u Galeriji Kolarčeve zadužbine, kao i u okviru koncerta Kako se sluša muzika.

Smilja Josifoski  je završila je MŠ Kosta Manojlović u Zemunu u klasi Ivane Jasić. Diplomirala je na FMU u Beogradu u klasi Aleksandre Pavlović i magistrirala u klasi Lidije Stanković. Aktivno je pohađala kurseve Serđa Pertikarolija, Konstantina Boginoa i Aleksandra Madžara.
Kao solista i kamerni muzičar je nastupala širom Evrope i u renomiranim dvoranama i galerijama u Srbiji. Svirala je na mnogim humanitarnim koncertima. Nastupala je sa violinistom Markom Josifoskim u okviru projekta Nacionalna koncertna sezona po gradovima širom Srbije. Član je Udruženja muzičkih umetnika i muzičkih pedagoga Srbije. Bila je član žirija na Šopenovoj reviji. Od 2013. godine je zaposlena u MŠ Kosta Manojlović kao profesor klavira. Više puta je dobila priznanje za ostvarene rezultate u oblasti obrazovanja od Gradske opštine Zemun, a 2022. godine dobila je nagradu za najboljeg klavirskog saradnika na takmičenju Talents for Europe (Slovačka).

***
Koncert je deo ciklusa Koncerti u Galeriji koji je bio predviđen da se izvede u Svečanoj sali Skupštine grada. S obzirom na to da je gradska uprava u julu 2022. godine zabranila održavanje javnih događaja u prostoru Skupštine grada, koncert ćemo realizovati u Galeriji SANU, zahvaljujući podršci uprave Srpske akademije nauke i umetnosti koja nam je širom otvorila vrata.

Loading...