Концерт виолисте Немање Марјановића и пијанисткиње Катарине Радојичић Фиревски

13.04.2023., 18:00

На концерту ће наступити и гост, млади виолиниста Михаило Марјановић. Концерт реализујемо у сарадњи са Српском академијом наука и уметности.

Програм:
Марен Маре
Свита у де–молу
Prelude
Fantasie
Sarabande
Gavotte
Menuet
Rondeau
Gigue
Double
Немања Марјановић, виола
Катарина Радојичић Фиревски, клавир

Антонио Вивалди
Концерт за виолину у а–молу, оп. 3/6 (избор)
I Allegro
Михаило Марјановић виолина
Смиља Јосифоски, клавир

Николо Паганини
Sonata per la grand viola
Анђела Јосифоска, виола
Смиља Јосифоски, клавир

Јоханес Брамс
Соната за кларинет (или виолу) и клавир бр. 1 у еф–молу, оп. 120/1
Allegro appassionato
Andante un poco adagio
Allegretto grazioso
Vivace
Немања Марјановић, виола
Катарина Радојичић Фиревски, клавир

Биографије:
Немања Марјановић
(Београд, 1976) је почео да свира виолу у класи Татјане Петровић у МШ Станковић. Дипломирао је и магистрирао на ФМУ у Београду, у класи Дејана Млађеновића, а тренутно је студент докторских студија на Универзитету уметности у Београду. Постдипломске студије је завршио и у Мадриду, на Високој школи за музику Краљица Софија, у класи реномираног виолисте Жерара Косеа, у чијој класи је магистрирао као студент генерације на катедри. Специјализацију за гудачки квартет је похађао код Рајнера Шмита (виолинисте Хаген квартета) и Валтера Левина, са академије Џулијард из Њујорка.
Као солиста је учествовао на свим значајним домаћим фестивалима, као и на онима у иностранству међу којима су Сантандер, Сламатино и други. Наступао је у Аустрији, Шпанији, Мађарској, Русији, Италији, Холандији, Мексику и другим земљама. Добитник је прве награде на Интенационалном конкурсу Петар Коњовић. Као солиста је наступао са оркестрима као што су Симфонијски оркестар РТС-а, УА МО Станислав Бинички, КО Орфеј, Бањалучка филхармонија, КГО Душан Сковран (чији је био члан на месту соло виоле), КГО Корнелије, где је деловао као соло виолиста, и уједно је био један од оснивачаа истог ансамбла. Био је члан квинтета Скарлати у Мадриду са којим је наступао и са којим је издао ЦД за издавачку кућу Sony Classic.
Тренутно делује као ванредни професор на ФМУ у Београду, и на Академији уметности у Бањалуци, на Катедри за гудачке инструменте, на одсеку: виола.

Катарина Радојичић Фиревски (Београд) је музичко образовање стекла у МШ Даворин Јенко и СМШ Станковић. Дипломирала је на Одсеку за клавир на ФМУ Београд у класи Мирјане Вукдраговић. Наклоност ка камерном музицирању показала је још у току школовања, тако да се по завршетку студија посветила овој врсти музичке уметности. По завршетку студија је радила као клавирски сарадник у Школи за музичке таленте у Ћуприји где је имала прилику да стекне искуство и широки репертоар у раду са талентованом децом. Изузетно велики репертоар стекла је свирајући и наступајући на бројним концертима са нашим познатим солистима, колегама професорима и студентима. Од 1999. године запослена је на ФМУ на Катедри за гудачке инструменте, сада у највишем звању као самостални уметнички сарадник.

Анђела Јосифоски (Београд, 2006) је завршила основну музичку школу виолине у класи Ане Богић и трећи разред средње школе у класи Санде Драмићанин, као и виоле у класи Александре Кијановић у МШ Коста Манојловић у Земуну. Студент је на Академији Мењухин у Швајцарској у класи Ивана Вукчевића и Жерара Косеа као један од најмлађих студената. Добитница је многих награда. Наступала је као солисткиња са КО Синфониета под руководством Александра Вујића. Имала је преко 200 наступа од којих неколико солистичких концерта. Савез музичких уметника Македоније (СМУМ) доделио јој је солистички концерт на фестивалу Златна лира 2021. године у Скопљу. Ове године је наступила са IMMA камератом као солиста у дворани Викторија хола у Женеви.

Михаило Марјановић (2015) свира виолину од 4. године. Ученик је МШ Станковић, у класи Татјане Петровић. Добитник је првих награда на Међународном такмичењу Мини Паганини, на такмичењу Интернационални сусрети виолиниста у Сремским Карловцима, као и на Републичком такмичењу. Похађао је мајсторски курс Марка Јосифоског. Наступао је у Галерији Коларчеве задужбине, као и у оквиру концерта Како се слуша музика.

Смиља Јосифоски  је завршила је МШ Коста Манојловић у Земуну у класи Иване Јасић. Дипломирала је на ФМУ у Београду у класи Александре Павловић и магистрирала у класи Лидије Станковић. Активно је похађала курсеве Серђа Пертикаролија, Константина Богиноа и Александра Маџара.
Као солиста и камерни музичар је наступала широм Европе и у реномираним дворанама и галеријама у Србији. Свирала је на многим хуманитарним концертима. Наступала је са виолинистом Марком Јосифоским у оквиру пројекта Национална концертна сезона по градовима широм Србије. Члан је Удружења музичких уметника и музичких педагога Србије. Била је члан жирија на Шопеновој ревији. Од 2013. године је запослена у МШ Коста Манојловић као професор клавира. Више пута је добила признање за остварене резултате у области образовања од Градске општине Земун, а 2022. године добила је награду за најбољег клавирског сарадника на такмичењу Talents for Europe (Словачка).

***
Концерт је део циклуса Концерти у Галерији који је био предвиђен да се изведе у Свечаној сали Скупштине града. С обзиром на то да је градска управа у јулу 2022. године забранила одржавање јавних догађаја у простору Скупштине града, концерт ћемо реализовати у Галерији САНУ, захваљујући подршци управе Српске академије науке и уметности која нам је широм отворила врата.

Loading...