Концерт виолончелисте Срђана Сретеновића и пијанисткиње Неде Хофман-Сретеновић

03.04.2023., 21:00

Виолончелиста Срђан Сретеновић и пијанисткиња Неда Хофман-Сретеновић извешће дела Бокеринија, Штрауса и Пјацоле. Запослени су на Катедри за гудачке инструменте на Факултету музичке уметности у Београду. Њихов наступ је првобитно био планиран у марту, али је због болести извођача померен за понедељак, 3. април у 21.00.

Програм:
Луиђи Бокерини
Соната у Ге–дуру за виолончело и клавир
Largo
Alla militare
Minuetto

Рихард Штраус
Соната у Еф–дуру за виолончело и клавир, оп. 6
Allegro con brio
Andante ma non troppo
Allegro vivo

Астор Пјацола
Le Grand Tango за виолончело и клавир

Биографије:
Срђан Сретеновић (Бор, 1976) је учио да свира виолончело у Школи за музичке таленте у Ћуприји у класи Реље Ћетковића. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Факултету музичке уметности у Београду у класи Сандре Белић. Учествује у раду разноврсних камерних састава, изводећи дела од барока до савремене музике. Члан је Ансамбла за нову музику Градилиште, у чијем је и уметничком већу.
Наступао је као солиста са оркестром РТС-а, Оркестром Војске Србије, Црногорским симфонијским оркестром и са хором Collegium musicum. Сарађивао је са диригентима Даринком Матић Маровић, Предрагом Гостом, Јорданом Дафовим; виолинистима Стефаном Миленковићем, Горданом Николићем и Весном Станковић; флаутистом Љубишом Јовановићем, и другима. Преко петнаест година је био соло виолончелиста камерног оркестра Гудачи св. Ђорђа. Био је вођа групе виолончела у Симфонијском оркестру Црне Горе. Године 2005. био је финалиста такмичења Музичке омладине у Београду.
Редовно наступа на домаћим фестивалима као што су Чело фест, БЕМУС, НОМУС, НИМУС, Мокрањчеви дани и Међународна трибина композитора. Снимао је за Радио и Телевизију Београд, као и за ЦД продукцију Музичког информативног центра, Ансамбла за нову музику Градилиште, и за Музиколошко друштво Србије. Запослен је као ванредни професор на Катедри за гудачке инструменте на Факултету музичке уметности у Београду.

Неда Хофман-Сретеновић (Београд, 1977) је дипломирала у класи Арба Валдме на Факултету музичке уметности у Београду. У истој класи завршила је и студије на Високој школи за музику у Келну (2002), као стипендиста ДААД-а (Deutscher Akademischer Austausch Dienst). Магистрирала је у класи Рите Кинке на Академији уметности у Новом Саду. Године 2015. докторирала је камерну музику у класи Зорице Ћетковић на ФМУ у Београду, на тему Проблеми интерпретације и техничке реализације електроакустичких дела.
Бави се извођењем савремене музике. Године 2011. основала је Ансамбл за нову музику Градилиште, с којим је од његовог настанка до данас одржала преко тридесет концерата у земљи и иностранству (Литванија, Црна Гора, Хрватска, Израел). Као солиста и камерни музичар, наступала је у Немачкој, Француској, Италији, Грчкој, Македонији, Јужноафричкој Републици, Намибији и Боцвани.
Наступала је са Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије, Камерним оркестром Гудачи св. Ђорђа, Београдским гудачким оркестром Душан Сковран, Гудачким оркестром Camerata Academia, као и са женским академским хором Collegium musicum. Снимала је са Симфонијским оркестром Радио Београда, за продукцију Музичког информативног центра, продукцију Ансамбла за нову музику Градилиште, и за Музиколошко друштво Србије. Добитница је награде Александар Павловић за промоцију српске музике у земљи и иностранству, коју додељује Удружење композитора Србије (2017, 2020).
Запослена је као виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте Факултета музичке уметности у Београду.

Loading...