MILENIJALSKI ROMAN?

25.04.2023., 18:00

Galerija Artget, Trg Republike 5/1
Utorak, 25. april, 18.00

 

MILENIJALSKI ROMAN?
(panel-diskusija)

Učestvuju: Luka Tripković, Vida Davidović i Vladan Krečković.
Moderacija: Jelena Nidžović

 

Književnost milenijalaca, poznata i kao književnost generacije Y, zasad je jedini raspoloživi književnoistorijski pojam koji se odnosi na pojedina književna dela čiji su autori rođeni između 1980. i 2000. godine i odrastali u vreme barem nekoliko uzastopnih velikih geopolitičkih promena, brzometnog tehnološkog napretka i društvenih izazova. Njene najprepoznatljivije autorke i autori svakako su Sali Runi, Zejdi Smit, Oušn Vuong i Han Kang.

Neumereno hvaljeni zbog autentičnosti i jednako neumereno kritikovani zbog manjka angažmana spram društvenih pitanja, njeni autori i autorke ostvaruju svoja među sobom često formalno i stilski bitno različita dela, posredujući sasvim prepoznatljivu vrstu osećajnosti i osetljivosti i po pravilu promišljeno uparujući različite žanrovske matrice ili narativne perspektive.

Tribinu posvećenu problematizovanju obima pojma „milenijalski roman” u kontekstu savremene srpske književnosti ostvarujemo u razgovoru sa sagovornicom i sagovornicima u čijem se radu na različite načine ospoljava mnogo od milenijalske poetike i osećajnosti, i čije sličnosti i razlike, od pitanja odnosa prema tradiciji, preko samorazumevanja u generacijskom kontekstu do poetičkih izbora i opredeljenja svedoče o književnosti mladih autora kao dinamičnijem i nepredvidljivijem polju nego što se to najčešće misli.

Luka Tripković je rođen 9. maja 1989. godine u Valjevu. Diplomirao je 2014. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi red. prof. Milete Prodanovića. Dobitnik je Nagrade „Stevan Knežević” i Nagrade „Ljubica Cuca Sokić”. Doktorirao 2021. pod mentorstvom red. prof. Simonide Rajčević. Predaje na istom fakultetu. Radovi mu se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Objavio dva romana – „Osmeh pod gorom maslinovom” (Martica srpska, 2016; Laguna, 2017) i „Crna Knjiga” (Booka, 2019).

Vida Davidović rođena je u Istočnom Sarajevu 1998. Dramska je spisateljica i scenaristkinja. Autorka je komada „Bruklin i mačke u kontejnerima”, „Proslave” i „Crna ovca” i scenaristkinja je filmova „Matura”, „Rebra”, „Bele rade” i „Srce” u režiji Gvozdena Ilića i filma „U ramenima” u režiji Tare Gajović. Laureatkinja je Konkursa Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2021/22. godinu sa komadom „Mali ratovi i kabine Zare”. Njene drame se izvode u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Pretežno je interesuju teme odnosa žene prema telesnosti, odrastanju i traumi. „Mučnina: o neodrastanju” je njen prvi roman. Živi i radi u Beogradu.

Vladan Krečković (1988, Beograd) diplomirao je novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Objavio je roman „Aleksa ili kroz snegove i sirene” (2018). Njegova kratka priča „Nestali” uvrštena je u pančevačke „Rukopise 41”, dok je poeziju objavljivao u mnogobrojnim domaćim i regionalnim književnim časopisima i portalima. Krajem 2020. je objavio prvu zbirku pesama „Pariz, Teksas”, za koju je 2021. godine osvojio evropsku međunarodnu nagradu za debitantsku zbirku pesama „Mostovi Struge” u okviru festivala Struške večeri poezije. Uskoro objavljuje drugi roman „Večeras padaš sam”. Radi kao pomoćni urednik u izdavačkoj kući PPM Enklava.

Loading...