PANDEMIC MUSEUMS • JAVNI ČAS NELE MILIĆ

10.04.2023., 19:00

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
Ponedeljak, 10. april, u 19 sati

PANDEMIC MUSEUMS
JAVNI ČAS NELE MILIĆ

Nela Milić predstaviće projekat (https://coronadefiancegallery.myblog.arts.ac.uk) koji je prvi put realizovala 2021. godine sa studentima modula Exhibition Studies na Univerzitetu umetnosti u Londonu. Alumni koji su pohađali taj predmet prethodnih godina nastavili su sa istraživanjem digitalnog u muzejskom okruženju i radili na stvaranju resursa korisnog za novoosnovanu virtuelnu, e-učionicu. Ovaj nastavni program, koji je obuhvatao još jedan projekat – Digitalising the Museum [Digitalizacija muzeja], poslužio je kao osnova za jedno poglavlje (pod istim naslovom) koje je Nela Milić uradila u publikaciji Handbook of Research on Museum Management in the Digital Era [Priručniku za istraživanje upravljanja muzejima u digitalnom dobu], koje opisuje iskustvo rada na „pandemijskom muzeju” (IGI, 2022). Bivši studenti Nele Milić, sada mladi umetnici, dizajneri, kustosi i kulturni menadžeri, velikodušno su ponudili svoje viđenje uloge muzeja, galerija i kulturnih organizacija u vremenu krize.

Ovo je bio osvešćujući poziv na odgovornost kulturnih institucija u vezi sa održivošću planete, pokretom Black Lives Matter [Životi crnaca su važni], kao i pandemijom Kovid-19. Te mlade ljude je zanimao aktivizam kao imperativ za menjanje sveta i nisu bili impresionirani istorijom zapadne umetnosti pa čak ni naročito zainteresovani za nju. Smatrali su da ona vekovima dominira globalnom umetničkom scenom i doprinosi zaustavljanju neophodnog procesa promena. Ona podržava elitističku tradiciju i parališe inkluzivne akcije koje bi mogle da diversifikuju i obogate istoriju sveta. Digitalna tehnologija nam pruža veliku priliku za to i kulturne institucije bi trebalo da je prihvate, ali to nije dovoljno za radikalnu promenu u njihovom dominantnom načinu razmišljanja. Da bi se izgradile institucije koje odgovaraju našem vremenu, zaokret mora krenuti iz obrazovanja, a zatim se nastaviti kroz njihov pristup, politiku i upravljanje.

Moderatorka razgovora je Andreja Drobnjak, istoričarka umetnosti i saradnica u programu Vizuelna umetnost i mladi.

* Dr Nela Milić je viši istraživač, predavač, umetnik i konsultant sa više od 25 godina iskustva u upravljanju i sprovođenju projekata sa umetnicima, ljudima sa univerziteta, novinarima i društvenim zajednicama. Letos je imala samostalnu izložbu Wedding Bellas u Kulturnom centru Beograda.

 

Naslovna slika:
Lobsteropolis, Saatchi Gallery, Oct 2020 – Nov 2020, Philip Colbert

Loading...