PANDEMIC MUSEUMS • ЈАВНИ ЧАС НЕЛЕ МИЛИЋ

10.04.2023., 19:00

Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
Понедељак, 10. април, у 19 сати

PANDEMIC MUSEUMS
ЈАВНИ ЧАС НЕЛЕ МИЛИЋ

Нела Милић представиће пројекат (https://coronadefiancegallery.myblog.arts.ac.uk) који је први пут реализовала 2021. године са студентима модула Exhibition Studies на Универзитету уметности у Лондону. Алумни који су похађали тај предмет претходних година наставили су са истраживањем дигиталног у музејском окружењу и радили на стварању ресурса корисног за новоосновану виртуелну, е-учионицу. Овај наставни програм, који је обухватао још један пројекат – Digitalising the Museum [Дигитализација музеја], послужио је као основа за једно поглавље (под истим насловом) које је Нела Милић урадила у публикацији Handbook of Research on Museum Management in the Digital Era [Приручнику за истраживање управљања музејима у дигиталном добу], које описује искуство рада на „пандемијском музеју” (IGI, 2022). Бивши студенти Неле Милић, сада млади уметници, дизајнери, кустоси и културни менаџери, великодушно су понудили своје виђење улоге музеја, галерија и културних организација у времену кризе.

Ово је био освешћујући позив на одговорност културних институција у вези са одрживошћу планете, покретом Black Lives Matter [Животи црнаца су важни], као и пандемијом Ковид-19. Те младе људе је занимао активизам као императив за мењање света и нису били импресионирани историјом западне уметности па чак ни нарочито заинтересовани за њу. Сматрали су да она вековима доминира глобалном уметничком сценом и доприноси заустављању неопходног процеса промена. Она подржава елитистичку традицију и паралише инклузивне акције које би могле да диверсификују и обогате историју света. Дигитална технологија нам пружа велику прилику за то и културне институције би требало да је прихвате, али то није довољно за радикалну промену у њиховом доминантном начину размишљања. Да би се изградиле институције које одговарају нашем времену, заокрет мора кренути из образовања, а затим се наставити кроз њихов приступ, политику и управљање.

Модераторка разговора је Андреја Дробњак, историчарка уметности и сарадница у програму Визуелна уметност и млади.

* Др Нела Милић је виши истраживач, предавач, уметник и консултант са више од 25 година искуства у управљању и спровођењу пројеката са уметницима, људима са универзитета, новинарима и друштвеним заједницама. Летос је имала самосталну изложбу Wedding Bellas у Културном центру Београда.

 

Насловна слика:
Lobsteropolis, Saatchi Gallery, Oct 2020 – Nov 2020, Philip Colbert

Loading...