Predstavljanje knjige KALENDAR Bojana Bema

27.04.2023., 12:00-20:00

Galerija ARTGET, Trg Republike 5/1
Četvrtak, 27. april, 17.30

Predstavljanje knjige
KALENDAR
Bojan Bem

Učestvuju: Simona Čupić, Goranka Matić i Slobodan Šijan

Knjiga Kalendar beogradskog umetnika Bojana Bema pripada onoj retkoj vrsti umetničkih izdanja – ona je vizuelni dnevnik koji obuhvata izbor od 211 autorskih fotografija slikanih u dužem vremenskom periodu, od 2012. godine do danas.

Sublimacija ideje slikanja života i prostora sa vlastitog prozora novobeogradskog stana postaje uobičajena praksa Bojana Bema poslednjih godina. Fotografske skice na osnovu kojih nastaju slike ili fotografske projekcije poznatog umetnika rezultat su individualne poetike i osobene likovne estetike. Specifična metafizika ovih fotografskih slika koju umetnik neguje u svom radu za čitaoce (gledaoce) knjige otkriva drugačije perspektive slika našeg sveta.

Knjiga u boji, obima 256 strana objavljena je ove godine u izdanju Kulturnog centra Beograda. Dizajn je uradila Isidora M. Nikolić.


O autoru
Prisutan na likovnoj sceni više od pet decenija, tokom kojih je dobio brojne nagrade, Bem je rođen 1936. godine u Beogradu, gde je i diplomirao na Filozofskom fakultetu (Grupa za istoriju umetnosti).

Od 1965. izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a dela mu se nalaze u brojnim kolekcijama (Muzej savremene umetnosti, Narodni muzej, Jevrejski muzej, Muzej Cepter u Beogradu, Umetnička galerija BiH u Sarajevu, MSU Republike Srpske u Banjaluci, Narodni muzej u Zadru, Galerija u Motovunu, NLB Art Collection u Ljubljani, Galerija Žula u Mariboru, Galleria del Cavallino u Veneciji, Galleria d’Arte L’Argentario u Trentu, FRAC u Strazburu…), kao i u privatnim kolekcijama u Srbiji, Sloveniji, Italiji i Francuskoj.
Dobitnik je „Politikine” nagrade iz Fonda Vladislav Ribnikar za izložbu „Kadence” u Likovnoj galeriji KCB-a 2010. godine.
Dobitnik je, između ostalog, i otkupne nagrade Plavog salona u Zadru (1970), otkupne nagrade VIII Jesenjeg salona u Banjaluci (1977), Nagrade radničkog saveta na X Memorijalu Nadežde Petrović u Čačku (1978), Nagrade SIZ kulture Beograda za najbolju izložbu u 1990. godini (1991), nagrade za izložbu meseca (za izlaganje u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu), Beograd (1991. i 1995), Plakete ULUPUDS-a za stvaralačke uspehe u 1998. godini…

 

Snimak promocije:

Loading...