Promocija knjige „Srpski film: pedesete” Saše Radojevića u Galeriji Artget

06.04.2023., 19:00

U četvrtak, 6. aprila u 19 časova u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, biće održana promocija knjige „Srpski film: pedesete“ autora Saše Radojevića, u izdanju Filmskog centra Srbije kao deo već uobičajene prakse dobre saradnje ove dve institucije.

Na promociji će govoriti Vesna Perić, teoretičarka i kritičarka Drugog programa Radio Beograda i Milutin Petrović, filmski reditelj i scenarista. Moderator razgovora je Ivan Aranđelović, filmski urednik Dvarane Kulturnog centra Beograda.

Zahvativši po sopstvenim rečima „širu skalu filmova”, Saša Radojević čvrsto stoji na stanovištu da, najpre, u ovoj dekadi ima šta da se revalorizuje, a potom, da su obrisi pojedinih autorskih izraza počeli da se ukazuju već tada (primeri Vojislava Nanovića i Žike Mitrovića), i da su u svojoj estetskoj ravni neki od ovih filmova bili anticipativni u odnosu na modernistički bum šezdesetih. Žanrovske obrasce profilisali smo već u ovoj dekadi, bez obzira što nam je nasleđe NOB-a bilo inspiracija, ali i sputavajući faktor.

Kroz osam svedenih, izvanredno zaokruženih poglavlja, Saša Radojević reafirmiše jednu tradiciju koju smo, srećom imali ali, više od toga, jednu tradiciju koja je mnogo više vredela nego oficijelni glas koji je o njoj preostao.

Saša Radojević rođen je u Beogradu, gde je i diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti. Pisao je scenarije za dokumentarne TV serije i kratke filmove. Objavio je roman „Divlje senke” i filmsku studiju „Mit o Frankenštajnu”. Priredio je zbornike o filmu „Džon Vu: od Honga do Holivuda”, „Nova filmska Evropa” i „Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije”.

Koautor je scenarija za dugometražne igrane filmove „Zemlja istine, ljubavi i slobode” (2000), „Jug jugoistok” (2005), „Doktor Rej i đavoli” (2012) i „Petlja” (2015), scenarista filma „Država” (2013) i reditelj i scenarista filmova „Poljupci” (2004) i „Narcis i Eho” (2011), „Žigosana” (2015), „Porodica” (2015) i „Aleksandra” (2019).

Ostvario je glumačke role u dvanaest filmova.

Loading...