15. ŠPANSKI METAR / 27.5.2023.

27.05.2023., 17:30

15. Španski metar 2023
• Festival filma na španskom jeziku •
Dvorana Kulturnog centra


→ 17:30
Crveno zlato 

Animirani | Dokumentarni
Španija, 2021, 12′
Reditelj: Karme Gomila

Ovaj animirani kratkometražni film koristi poziciju tri imigrantkinje iz Maroka koje rade na polju u Uelvi kao kritiku društva, uključujući teme poput eksploatacije životne sredine, rasizma i kapitalizma.

Krljušt 
Igrani film
Španija, 2020, 17′
Reditelj: Katerina Harder
Uloge: Ana Kasas i Violet Ferer

Alisija se ne oseća prijatno u sopstvenom telu nakon mastektomije, kojoj je morala da se podvrgne zbog raka dojke. Jedan nesrećni slučaj u zgradi upoznaće je sa novom komšinicom, transrodnom Lusijom. Dve žene će pružati međusobnu podršku jedna drugoj u procesu upoznavanja i prihvatanja samih sebe.

Gluva
Igrani film
Španija, 2021, 21′
Reditelj: Eva Libertad, Nurija Munjos
Uloge: Mirijam Garlo, Pepe Galera

*Ovo je prvi kratkometražni film na znakovnom jeziku koji je bio nominovan za nagradu Goja

Anhela i Dario su mladi par koji je pred novim izazovom: dobiće dete. Iako će zajedno morati da reše probleme koje imaju u komunikaciji, Anhela vodi jedan drugačiji rat – kako jedna gluva žena može da se nosi sa društvom punim predrasuda?

→ 19:00
Put u sobu jedne majke
Drama | Porodični
Španija, 2018, 94′
Reditelj: Selija Riko
Uloge: Lola Duenjas, Ana Kastiljo, Pedro Kasablank, Marisol Membriljo, Susana Abaitua, Ana Mena, Silvija Kasanova, Adelfa Kalvo i Maika Baroso

Odnos između Leonor i njene majke, Estrelje, biva poljuljan kada kada ona odluči da se iseli iz kuće. Ono što jedna drugoj prećutkuju i sa čime treba da se suoče, odvešće ih na jedno putovanje, fizičko, ali i mentalno, na kojem će morati da nauče da ne budu majka i ćerka, kako bi svaka od njih mogla da bude sopstvena ličnost. Obe će tražiti svoj identitet, koji se izgubio u svakodnevici suživota i navika.

→ 21:00
Priče za nepričanje
Drama | Komedija
Španija, 2022, 99′
Reditelj: Sesk Gaj
Uloge: Ćino Darin, Antonio de la Tore, Havijer Rej, Hose Koronado, Ana Kastiljo, Aleks Brendemul i drugi

Film govori o situacijama u kojima se pronalazimo, ali radije bismo da ih ne objašnjavamo, ili čak da ih zaboravimo. Neočekivani susreti, smešni trenuci ili apsurdne odluke, pet priča sa ironičnim, ali sažaljivim pogledom na nesposobnost upravljanja sopstvenim emocijama.

 

Loading...