15. ШПАНСКИ МЕТАР / 27.5.2023.

27.05.2023., 17:30

15. Шпански метар 2023
• Фестивал филма на шпанском језику •
Дворана Културног центра


→ 17:30
Црвено злато 

Анимирани | Документарни
Шпанија, 2021, 12′
Редитељ: Карме Гомила

Овај анимирани краткометражни филм користи позицију три имигранткиње из Марока које раде на пољу у Уелви као критику друштва, укључујући теме попут експлоатације животне средине, расизма и капитализма.

Крљушт 
Играни филм
Шпанија, 2020, 17′
Редитељ: Катерина Хардер
Улоге: Ана Касас и Виолет Ферер

Алисија се не осећа пријатно у сопственом телу након мастектомије, којој је морала да се подвргне због рака дојке. Један несрећни случај у згради упознаће је са новом комшиницом, трансродном Лусијом. Две жене ће пружати међусобну подршку једна другој у процесу упознавања и прихватања самих себе.

Глува
Играни филм
Шпанија, 2021, 21′
Редитељ: Ева Либертад, Нурија Муњос
Улоге: Миријам Гарло, Пепе Галера

*Ово је први краткометражни филм на знаковном језику који је био номинован за награду Гоја

Анхела и Дарио су млади пар који је пред новим изазовом: добиће дете. Иако ће заједно морати да реше проблеме које имају у комуникацији, Анхела води један другачији рат – како једна глува жена може да се носи са друштвом пуним предрасуда?

→ 19:00
Пут у собу једне мајке
Драма | Породични
Шпанија, 2018, 94′
Редитељ: Селија Рико
Улоге: Лола Дуењас, Ана Кастиљо, Педро Касабланк, Марисол Мембриљо, Сусана Абаитуа, Ана Мена, Силвија Касанова, Аделфа Калво и Маика Баросо

Однос између Леонор и њене мајке, Естреље, бива пољуљан када када она одлучи да се исели из куће. Оно што једна другој прећуткују и са чиме треба да се суоче, одвешће их на једно путовање, физичко, али и ментално, на којем ће морати да науче да не буду мајка и ћерка, како би свака од њих могла да буде сопствена личност. Обе ће тражити свој идентитет, који се изгубио у свакодневици суживота и навика.

→ 21:00
Приче за непричање
Драма | Комедија
Шпанија, 2022, 99′
Редитељ: Сеск Гај
Улоге: Ћино Дарин, Антонио де ла Торе, Хавијер Реј, Хосе Коронадо, Ана Кастиљо, Алекс Брендемул и други

Филм говори о ситуацијама у којима се проналазимо, али радије бисмо да их не објашњавамо, или чак да их заборавимо. Неочекивани сусрети, смешни тренуци или апсурдне одлуке, пет прича са ироничним, али сажаљивим погледом на неспособност управљања сопственим емоцијама.

 

Loading...