15. ŠPANSKI METAR / 24 – 29.5.2023.

24.05.2023-29.05.2023, 18:55

15. Španski metar 2023
• Festival filma na španskom jeziku •
Dvorana Kulturnog centra


Posredstvom Instituta Servantes u Beogradu u našu prestonicu stižu nova i zanimljiva ostvarenja, a festival će biti svečano otvoren 24. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda srpskom premijerom filma „Volonterka“.

Filmska manifestacija 15. Španski metar biće održana u Dvorani KCB i Jugoslovenskoj kinoteci. Nakon Beograda, Španski metar seli se u Novi Sad, gde će od 5. do 8. juna publika Kulturnog centra Novi Sad moći da pogleda sva ostvarenja iz ciklusa „Savremeni film“.

SAVREMENI FILM

Glavni program Španskog metra i ove godine donosi pregled zanimljivih ostvarenja iz Argentine, Čilea, Španije, Meksika i Perua. Dirljive, emotivne, uzbudljive i neretko duhovite, odabrane filmske priče preispituju brojne izazove koje nosi naša svakodnevica. Neke će vas podstaći na sate i sate razmišljanja, ostavljajući za sobom brojna otvorena pitanja, dok će neke na suptilan način ponuditi i sasvim konkretne odgovore i savete.
Upoznaćemo Marisu koja odbija da prihvati nametnuti penzionerski život i odlazi na neverovatno putovanje u, za nju i mnoge od nas, nepoznat svet. Dečak po imenu Hulijus pokušaće da se izbori sa različitim nepravdama koje ga zatiču u društvu iz peruanske visoke klase. Mladi filmski stvaraoci trudiće se svim silama da pridobiju kultnog meksičkog reditelja i proguraju svoj debitantski film, dok će se jedan argentinski akademik vratiti u rodni grad da bi se sreo sa starim profesorom iz srednje škole, ne shvatajući da je proteklo vreme ostavilo neizbrisive tragove.
Rosa, Emilio i njihove ćerke naći će se pred velikim izazovom kada u njihov dobro izolovani život na Kanarskim ustrvima slučajno ušeta novo, nepoznato lice. Nekoliko priča koje se odvijaju u različitim krajevima Barselone isprepIitaće se nakratko, samo kako bismo shvatili da li znamo da upravljamo sopstvenim emocijama ili pak i dalje učimo. Mateo će pokušati da osvoji vrh Anapurne, najopasnije planine na svetu, ni ne slutivši da ga, na svu sreću, tamo čeka znatno iskusnija Jone.
Razvedena Klara pokušaće da se uhvati u koštac sa izazovima savremenih veza u srcu Navare, ali pravi zaplet nastaće kada njen profil na jednoj od aplikacija za upoznavanje otkriju njena deca. Za sam kraj, nekoliko živopisnih likova sticajem neobičnih okolnosti naći će se pred posebnim zadatkom koji za njih sprema jedna čileanska vidovnjakinja.

ŽENSKI UGAO: IMAGINARIJUM NESPOKOJA

Petnaesto izdanje Španskog metra nije moglo da prođe bez jedne od tradicionalno omiljenih programskih linija koja za cilj ima promociju ženskih kinematografskih ostvarenja: Ženski ugao. Ovog puta, pod naslovom Imaginarijumi nespokoja, ciklus čine četiri dugometražna i tri kratkometražna filma, koji savršeno odražavaju karakter i talenat autorki, kao i kvalitet španskog filma koji potpisuju žene.
Kroz dokumentarna ostvarenja vodimo vas na putovanje kroz afričke predele, gde ćemo preispitati međugeneracijske odnose prema vojnoj službi, a upoznaćemo vas i sa penzionerkama iz Buenos Ajresa koje, premda žive u udaljenim krajevima, povezuje velika ljubav prema filmu. Još jedna dokumentarna priča beleži svakodnevicu kabarea u Meksiko Sitiju koji održava donja Olga, poznatija kao Mami, dok se jedino igrano ostvarenje u ovom ciklusu bavi odnosom majke i ćerke u trenucima kada se njihovi identiti i uloge polako razilaze.
Kratki metar iz ženskog ugla je program koji svaki godine organizuje TRAMA (Koordinator filmskih, video i multimedijskih smotri i festivala) sa ciljem da promoviše kratkometražne filmove koje su režirale žene u Španiji. Stoga smo ovaj ciklus zaokružili sesijom od tri kratkometražna filma koja pokazuju u kom pravcu ide najsavremenije audio-vizuelno stvaralaštvo na temu feminizma.

Loading...