15. ШПАНСКИ МЕТАР / 24 – 29.5.2023.

24.05.2023-29.05.2023, 18:55

15. Шпански метар 2023
• Фестивал филма на шпанском језику •
Дворана Културног центра


Посредством Института Сервантес у Београду у нашу престоницу стижу нова и занимљива остварења, а фестивал ће бити свечано отворен 24. маја у Дворани Културног центра Београда српском премијером филма „Волонтерка“.

Филмска манифестација 15. Шпански метар биће одржана у Дворани КЦБ и Југословенској кинотеци. Након Београда, Шпански метар сели се у Нови Сад, где ће од 5. до 8. јуна публика Културног центра Нови Сад моћи да погледа сва остварења из циклуса „Савремени филм“.

САВРЕМЕНИ ФИЛМ

Главни програм Шпанског метра и ове године доноси преглед занимљивих остварења из Аргентине, Чилеа, Шпаније, Мексика и Перуа. Дирљиве, емотивне, узбудљиве и неретко духовите, одабране филмске приче преиспитују бројне изазове које носи наша свакодневица. Неке ће вас подстаћи на сате и сате размишљања, остављајући за собом бројна отворена питања, док ће неке на суптилан начин понудити и сасвим конкретне одговоре и савете.
Упознаћемо Марису која одбија да прихвати наметнути пензионерски живот и одлази на невероватно путовање у, за њу и многе од нас, непознат свет. Дечак по имену Хулијус покушаће да се избори са различитим неправдама које га затичу у друштву из перуанске високе класе. Млади филмски ствараоци трудиће се свим силама да придобију култног мексичког редитеља и прогурају свој дебитантски филм, док ће се један аргентински академик вратити у родни град да би се срео са старим професором из средње школе, не схватајући да је протекло време оставило неизбрисиве трагове.
Роса, Емилио и њихове ћерке наћи ће се пред великим изазовом када у њихов добро изоловани живот на Канарским устрвима случајно ушета ново, непознато лице. Неколико прича које се одвијају у различитим крајевима Барселоне испрепИитаће се накратко, само како бисмо схватили да ли знамо да управљамо сопственим емоцијама или пак и даље учимо. Матео ће покушати да освоји врх Анапурне, најопасније планине на свету, ни не слутивши да га, на сву срећу, тамо чека знатно искуснија Јоне.
Разведена Клара покушаће да се ухвати у коштац са изазовима савремених веза у срцу Наваре, али прави заплет настаће када њен профил на једној од апликација за упознавање открију њена деца. За сам крај, неколико живописних ликова стицајем необичних околности наћи ће се пред посебним задатком који за њих спрема једна чилеанска видовњакиња.

ЖЕНСКИ УГАО: ИМАГИНАРИЈУМ НЕСПОКОЈА

Петнаесто издање Шпанског метра није могло да прође без једне од традиционално омиљених програмских линија која за циљ има промоцију женских кинематографских остварења: Женски угао. Овог пута, под насловом Имагинаријуми неспокоја, циклус чине четири дугометражна и три краткометражна филма, који савршено одражавају карактер и таленат ауторки, као и квалитет шпанског филма који потписују жене.
Кроз документарна остварења водимо вас на путовање кроз афричке пределе, где ћемо преиспитати међугенерацијске односе према војној служби, а упознаћемо вас и са пензионеркама из Буенос Ајреса које, премда живе у удаљеним крајевима, повезује велика љубав према филму. Још једна документарна прича бележи свакодневицу кабареа у Мексико Ситију који одржава доња Олга, познатија као Мами, док се једино играно остварење у овом циклусу бави односом мајке и ћерке у тренуцима када се њихови идентити и улоге полако разилазе.
Кратки метар из женског угла је програм који сваки године организује ТРАМА (Координатор филмских, видео и мултимедијских смотри и фестивала) са циљем да промовише краткометражне филмове које су режирале жене у Шпанији. Стога смо овај циклус заокружили сесијом од три краткометражна филма која показују у ком правцу иде најсавременије аудио-визуелно стваралаштво на тему феминизма.

Loading...