18. Београдска интернационална недеља архитектуре – БИНА

11.05.2023-17.06.2023, 12:00-20:00

18. Београдска интернационална недеља архитектуре – БИНА од 11. маја до 17. јуна

 

Овогодишње, 18. издање Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА биће одржано од 11. маја до 17. јуна у организацији Друштва архитеката Београда и Култуног центра Београда.

Програм „Бина пре Бине” почиње 6. маја у Ликовној галерији под називом ЖЕНЕ У АРХИТЕКТУРИ и он ће бити реализован у сарадњи са Одбором за архитектуру града Беча и са удружењем ЖАД. Идеја програма је презентација досадашњег рада, као и међусобна размена и сарадња око будућих активности на промоцијама регионалног стваралаштва жена архитеката.

Манифестацију ће 11. маја у Ликовној галерији Културног центра Београда отворити изложба „Даљина која спаја” посвећена раду архитекте Братислава Тошковића, који ће са публиком поделити своја достигнућа за која је од Удружења архитеката Србије добио Велику награду архитектуре за животно дело за 2021. године. Широки спектар различитих пројеката по намени – комерцијалних, здравствених, производних, пословних, од објеката велике квадратуре до мале електричне станице, повезује Тошковићева доследност у истрајавању највишим критеријумима, доказујући у континуитету врхунске архитектонске и градитељске резултате.

У изложбеном програму биће отворено још пет изложби. „To Dwell/BEST – Јужни Тирол/Београд” у Галерији ФЛУ представиће архитектонске сусрете троје архитеката из Београда и троје из Јужног Тирола, који припадају различитим генерацијама. На овој изложби учествоваће Александар Стјепановић, АКВС архитекти, Отмар Барт (Othmar Barth), Мартин Грубер, NAEMAS Architekturkonzepte и САРДО архитекти из Београда. Изложба „Архитектура у Шпанији у 21. веку: процват архитектуре кроз визуру Рикарда Сантонхе” у Институту Сервантес представиће фотографије овог аутора с фокусом на радове реномираних шпанских архитеката из 21. века. Изложба на отвореном „Архитектура. Скулптура. Сећање – Уметност споменика Југославије 1941–1945.” (Боштјан Бугарчић/Маја Иванич/Шпела Кухар, Јелица Јовановић – Доцомомо Србија) биће представљена у Кнез Михаиловој улици.

У оквиру изложбеног програма, биће одржана сада већ традиционална изложба „Понеси свој пројекат” на којој се представљају млади аутори на почетку каријере, а овај пут то је млади студио за архитектуру и ентеријер који су основале Ива Бекић и Марија Благојевић – Space Love Studio. „Са стамбеном архитектуром у фокусу, водимо се идејом да је стан место које треба да одише духом онога ко у њему живи, а архитекта неко ко има способност да могућности прилагоди потребама корисника“, говоре о својој архитектури младе ауторке.

Изложба „Награда Пиранеси” је ревија рецентне архитектуре из региона, која последњих година укључује и велики број најбољих студентских радова.

Сарадња БИНЕ и интернационалне платформе ЛИНА биће представљена кроз програм „Урбане митологије” инспирисан Атином, документарни филм „Public housing: Belgrade Mode” Ребеке Братож Горник, и представљање колектива Space for Future.

Посебан сегмент програма чини ДОБАР УРБАНИ ЖИВОТ 3/GOOD URBAN LIFE 3 који се ове године дешава у Крагујевцу у сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом ФИЛУМ из Крагујевца и Архитектонским факултетом из Београда. Након првобитно успешно одржаног округлог стола и прошлогодишњег изласка на улицу, ове године радимо заједно на функцијама регионалног идентитета, на припремању материјала за израду Стратегије развоја урбаног подручја града Крагујевца.

У оквиру програма предавања, биће одржана „Ревитализација модернистичких насеља случај Церак” у којој учесвују Снежана Ристић, Наташа Ђурић (ЖАД) Јасмина Ђокић (Нова планска пракса), Миленија Марушић и НВО Културни Церак. Семинар о пословном објекту Кампус НЦР у блоку 42 на Новом Београду који је пројектовао Владимир Лојаница, под називом Архитекти / пројектанти / практичари, обухвата серију предавања за професионалце посвећене усавршавању и унапређењу знања у повезивању архитектуре и најновијих техничко-технолошких и иновативних производа и материјала реномираних компанија (у сарадњи са Инжењерском комором Србије и СИТС), предавање младих архитеката из бироа Space Love Studio, Братислава Тошковића и предавање Доцомомо Србија поводом изложбе „Архитектура, скулптура, сећање”.

Као и сваке године значајан део програма су БИНА шетње: у плану је праћење трага архитектуре Алексеја Бркића и Михаила Митровића, обилазак Француске амбасаде, Споменика захвалности Француској и Завода за заштиту споменика културе, као и традиционална шетње Јеврејским гробљем. Излетнике љубитеље архитектуре ове године, после Новог Сада, Зрењанина, Панчева, Крагујевца и Шапца, БИНА води у Ваљево.

 

Више информација: bina.rs

 

Loading...