Међународни фестивал документарног филма BELDOCS
10 – 17. мај 2023.
Дворана Културног центра


Цена улазница: 300

⇒ 17:30
Портрет умирућег џина
Србија | 2023 | 11′
Категорија: Српски такмичарски програм
Редитељ: Стефан Ђорђевић

Портрет умирућег џина је визуелна ода рударима РТБ Бора који су читав свој живот провели у руднику, радећи у тешким условима, користећи застарелу технологију која се годинама није мењала. Због преузимања РТБ Бора од стране кинеских инвеститора, стара топионица је уништена, а потреба за старијим рударима је нестала. Филм приказује њихове последње радне дане.

*После филма модериран разговор са публиком

Флотација
Србија | 2022 | 77′
Категорија: Селекција за Еуримаж Ауденција награду, Српски такмичарски програм
Редитељ: Eluned Zoe Aiano, Alesandra Tatić

У Источној Србији постоји град са двојним идентитетом, подељеним између окултизма и индустрије. Породица чија је судбина везана за оба идентитета даје све од себе да обезбеди опстанак локалне културе. Рудар Драган последња је генерација ловаца на змајеве међу Марковићима. Његова сестра Деса, удовица синдикалног вође, покушава да заштити своју заоставштину тако што ц́е се борити за права рударских породица.

*После филма разговор са редитељкама

 

⇒ 19:30
Сестринство суве сауне
Естонија, Француска, Исланд | 2023 | 89′
Категорија: Селекција за Еуримаж Ауденција награду, Поветарац
Редитељ: Anna Hints

У тами задимљене сауне, жене деле своје најдубље тајне и интимна искуства, испирајући срамоту заробљену у њиховим телима и враћајући снагу кроз осећај заједништва.

⇒ 21:30
Природна историја уништења
Немачка, Литванија, Холандија | 2022 | 112′
Категорија: Ударни термин
Редитељ: Sergei Loznitsa

Инспирисан књигом Вилфрида Георга Зебалда и заснован на архивским снимцима из Другог светског рата, филм истиче питање: да ли је морално прихватљиво употребити цивилно становништво као средство рата? Да ли је могуће оправдати масовно уништење зарад виших „моралних” идеала? Питање остаје релевантно, чак и после 80 година, и његова наметљивост је трагично приказана у тренутним догађајима.

Loading...