БИБЛИОТЕРАПИЈА са Даницом М. Савић, Александром Миладиновић и Марком Јовашевићем

09.05.2023., 18:00

Галерија АРТГЕТ, Трг Републике 5/1
Уторак, 9. мај, 18.00

 

БИБЛИОТЕРАПИЈА

панел-дискусија

 

Библиотерапија или књиготерапија, у најопштијем, подразумева лечење појединих менталних, емотивних или социјалних проблема књигом, односно књижевношћу. Примењују је библиотекари, психолози, социјални радници и педагози, индивидуално или у оквиру група подршке. Може се рећи да је терапија књигом заправо читалачка активност каква – као динамичка интеракција између личности читаоца и литературе као психолошког подручја које може бити коришћено за лични раст и развој – уједињује четири темељна процеса: идентификацију читаоца с ликом у књизи, пројекцију, катарзу и увид.

Са саговорницама ћемо се осврнути на најопштије одлике библиотерапије, њене правце, приказ библиотерапијског процеса и њихова искуства и знања која нам могу пружити увид у начине на које нам ова метода може помоћи у одржавању менталног здравља.

 

Учествују: Даница Савић (Универзитетска библиотека у Крагујевцу), Александра Миладиновић (читаоница „Екатарина Павловић”) и др Марко Јовашевић, лекар и психотерапеут

Модерација: Јелена Ниџовић

 

• Даница М. Савић (Београд, 1986) основне и мастер студије Српског језика и књижевности завршила је на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу. Тренутно похађа докторске академске студије на Филолошком факултету Универзитета у Београду – модул књижевност. Монографију „Авангардни експеримент Растка Петтровића” објавила је 2017. године. Добитница је Награде „Андра Гавриловић” за најбољу књижевну критику 2016. године, као и награда „Улазница 2017” и „Трагом Настасијевића” 2017. године за жанр есеја. Објавила је књиге песама „Ета Царинае” 2020. године (лауреат „Сомборског књижевног фестивала”) и „Береникина коса” 2021. Поезију, књижевну критику и научне радове објављује у периодичним публикацијама. Уредник је у часопису „Свеске”. Запослена је у Универзитетској библиотеци у Крагујевцу као дипломирани библиотекар.

• Александра Миладиновић је психолошкиња и едуканткиња Системске породичне терапије. Запослена је у основној школи у селу Војска на позицији стручне сараднице. Чланица је удружења Сеоски културни центар Марковац и од самог оснивања удружења, ради као библиотекарка читаонице „Екатарина Павловић” и осмишљава програме за децу и одрасле. Залаже се за децентрализацију културе и доступност услуга социјалне заштите – зато је иницирала покретање библиотерапије, коју у Марковцу води два пута месечно већ годину и по дана.

• Др Марко Јовашевић је лекар и саветодавни психотерапеут из Београда са вишегодишњим искуством. Континуирано се едуковао на пољу интегративне психотерапије са посебним акцентом на системску породичну психотерапију при Европској асоцијацији системских писхотерапеута. Аутор је сталне рубрике „Питајте психотерапеута” на веб-порталу дневног листа „Данас”.

Loading...