DALJINA KOJA SPAJA • Bratislav Tošković

11.05.2023-27.05.2023, 12:00

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
11 – 27. maj 2023.

 

DALJINA KOJA SPAJA
Arhitekta Bratislav Tošković (Olla Architecture, Finska)

Izložba „Daljina koja spaja” arhitekte Bratislava Toškovića obeležiće početak BINA 2023 festivala (11. 5 – 17. 6. 2023). Bratislav Tošković studirao je arhitekturu u Beogradu, ali je celu svoju, sada već tridestogodišnju karijeru, realizovao u Helsinkiju. Za svoj rad koji obuhvata široki dijapazon funkcionalno zahtevnih programa od industrijskih zgrada, preko poslovnih i infrastrukturnih objekata, aerodromskog terminala, bolnica do objekata sporta i rekreacije, poput golf-kluba, Tošković je višestruko nagrađivan. Nagrada na koju je posebno ponosan je Velika nagrada arhitekture za životno delo, koju dodeljuje Udruženje arhitekata Srbije. U svom radu arhitekta polazi uvek od konteksta, lokalne sredine, potreba budućih korisnika, istovremeno on se i igra, nekada čak i nadmudruje sa sobom i drugima i upravo to je ono „nešto” što doprinosi da njegovi projekti odišu radošću i lakoćom stvaralaštva.

 

„Bratislav Tošković je sjajan primer čoveka koji je pustio korene u Finskoj i povećao vidljivost svoje profesionalne prakse. Izborom projektantskih zadataka, koje bi manje ambiciozan arhitekta obavio rutinski, pokazao je razigranost i kompetentnost.
Ovaj status nije došao bez talenta, marljivosti i upornosti. Od projekta do projekta, bilo je potrebno preispitivati i stvarati rešenja koja podižu kvalitet našeg okruženja – čak i poput običnog prenosa električne energije s jednog mesta na drugo – iznad uobičajenog.”

Tarja Nurmi, iz teksta u katalogu

 

U petak, 12. maja u 18 sati u Likovnoj galeriji KCB, održaće se RAZGOVOR SA ARHITEKTOM, u kome će učestvovati Tarja Nurmi, arhitekta i publicista i autor. Razgovor će moderirti Danica Jovović Prodanović.

 

Program 18. BINE preuzmite ovde.

Više o programima BINA na bina.rs

Loading...