ДАЉИНА КОЈА СПАЈА • Братислав Тошковић

11.05.2023-27.05.2023, 12:00

Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
11 – 27. мај 2023.

 

ДАЉИНА КОЈА СПАЈА
Архитекта Братислав Тошковић (Olla Architecture, Финска)

Изложба „Даљина која спаја” архитeкте Братислава Тошковића обележиће почетак БИНА 2023 фестивала (11. 5 – 17. 6. 2023). Братислав Тошковић студирао је архитектуру у Београду, али је целу своју, сада већ тридестогодишњу каријеру, реализовао у Хелсинкију. За свој рад који обухвата широки дијапазон функционално захтевних програма од индустријских зграда, преко пословних и инфраструктурних објеката, аеродромског терминала, болница до објеката спорта и рекреације, попут голф-клуба, Тошковић је вишеструко награђиван. Награда на коју је посебно поносан је Велика награда архитектуре за животно дело, коју додељује Удружење архитеката Србије. У свом раду архитекта полази увек од контекста, локалне средине, потреба будућих корисника, истовремено он се и игра, некада чак и надмудрује са собом и другима и управо то је оно „нешто” што доприноси да његови пројекти одишу радошћу и лакоћом стваралаштва.

 

„Братислав Тошковић је сјајан пример човека који је пустио корене у Финској и повећао видљивост своје професионалне праксе. Избором пројектантских задатака, које би мање амбициозан архитекта обавио рутински, показао је разиграност и компетентност.
Овај статус није дошао без талента, марљивости и упорности. Од пројекта до пројекта, било је потребно преиспитивати и стварати решења која подижу квалитет нашег окружења – чак и попут обичног преноса електричне енергије с једног места на друго – изнад уобичајеног.”

Тарја Нурми, из текста у каталогу

 

У петак, 12. маја у 18 сати у Ликовној галерији КЦБ, одржаће се РАЗГОВОР СА АРХИТЕКТОМ, у коме ће учествовати Тарја Нурми, архитекта и публициста и аутор. Разговор ће модерирти Даница Јововић Продановић.

 

Програм 18. БИНЕ преузмите овде.

Више о програмима БИНА на bina.rs

Loading...