Festival Sola: Bekstvo Olivijea Mejrua i Matiasa Pileta

27.05.2023., 12:00

U fontani na platou ispred Kulturnog centra Beograda
Subota, 27. maj 2023. u 12.00

Festival Sola
„Bekstvo” (La Fuite)

Režija Olivije Mejru
U izvođenju Matiasa Pileta
Dečija akrobatska predstava iz Francuske

 

O predstavi reditelj Olivije Mejru navodi: „S torbom na leđima, on trči. Skitnica, begunac, jučerašnja ili današnja izbeglica, suočava se sa preprekama koje život postavlja na njegovom putu. Ovaj kratki cirkuski oblik, koji je osmislio reditelj Olivije Mejru, reinventira figuru klovna koji je stekao svetsku slavu u nemom filmu. Bilo da je reč o detetu ili odraslom, smejemo se onome što mu pada na glavu, jednako očarani njegovom krhkošću kao i njegovom sposobnošću da se izvuče iz bezizlaznih situacija. Matias Pilet s gracioznošću i nevinim izražajem tumači ovog izmučenog junaka. Akrobata, pantomimičar, plesač, ovaj umetnik se služi minimalnim sredstvima kako bi nas dirnuo.
Hektor često gubi kontrolu nad svojim telom. Ponekad se nalazi zarobljen u njemu, ponekad ga gura ka neverovatnim pokretima. Način na koji se Hektor kreće daje nam uvide u njegov način razmišljanja i ističe njegove neobične strategije za izlazak iz problema. Akrobatske tehnike su prekršene i preispitane kroz lik. Na primer, njegov način hodanja protiv vetra je akrobatski, ali otkriva samo njegov pristup prirodnim elementima. Hektor je nespretan ali voli gracioznost, čak i u najbeznadežnijim situacijama.”

Telo i akrobatski rad prikazuju svet koji je poludeo u kom se ljudi zlostavljaju. Predstava se smenjuje između trenutaka ubrzanja i trenutaka odmora, gde Hektor otkriva svoju snagu u svakodnevnom životu. On je utopijski lik koji sanja o boljem svetu. To je izopštena osoba koja nam je slična.

 

Olivije Mejru (Olivier Meyrou) filmski je i pozorišni reditelj, a školovao se na FEMIS-u, francuskoj nacionalnoj filmskoj školi, i laureat je Vila Mediči hors les murs. Godine 2007. njegov film Iza mržnje (Au-delà de la haine) osvaja nagradu Teddy Bear za najbolji film na Berlinskom filmskom festivalu. Njegovi filmovi Slavlje (Célébration) i Parada (Parade) takođe su odabrani 2008. i 2013. godine. U pozorištu, 2013. godine kreira predstavu Akrobate (Acrobates) sa Stefane Rikordelom i režira predstavu Mala devojčica sa šibicama (La petite fille aux allumettes) u Comédie-Française. Olivije Mejru radi sa Matiasom Piletom od 2010. godine. Zajedno su stvorili predstave TU, La Fuite i Anjalousia.

Matias Pilet školovao se na Nacionalnoj školi cirkuske umetnosti u Rozniju u Francuskoj 2008. godine, a bavi se akrobatikom i plesom. Zatim, studirajući na Akademiji Fratellini sa Aleksandrom Furnijeom, usredsređuju se na istraživanje različitosti tela i pokreta. Igraju zajedno u predstavama Totem de cirque Fabrisa Šampiona, Bestioles kao deo njihovih studija na Akademiji Fratellini, Nos Limites u 104, čiji je koreograf Raduan El Meddeb, i Akrobate Stefana Rikordela 2016. godine. Iste godine, bio je jedan od izvođača u predstavi Terabak de Kyiv. Nakon pojavljivanja 2012. godine u filmu Parade, 2015. godine stvara akrobatski solo TU sa Olivijeom Mejruom, a zatim predstave La Fuite i Anjalousia. U međuvremenu, Matijas Pilet takođe pohađa radionice Gaga plesne tehnike.

Predstava se realizuje uz podršku Francuskog Instituta u Beogradu, Međunarodne platforme Tetroskop i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Loading...