Фестивал Сола: Бекство Оливијеа Мејруа и Матиаса Пилета

27.05.2023., 12:00

У фонтани на платоу испред Културног центра Београда
Субота, 27. мај 2023. у 12.00

Фестивал Сола
„Бекство” (La Fuite)

Режија Оливије Мејру
У извођењу Матиаса Пилета
Дечија акробатска представа из Француске

 

О представи редитељ Оливије Мејру наводи: „С торбом на леђима, он трчи. Скитница, бегунац, јучерашња или данашња избеглица, суочава се са препрекама које живот поставља на његовом путу. Овај кратки циркуски облик, који је осмислио редитељ Оливије Мејру, реинвентира фигуру кловна који је стекао светску славу у немом филму. Било да је реч о детету или одраслом, смејемо се ономе што му пада на главу, једнако очарани његовом крхкошћу као и његовом способношћу да се извуче из безизлазних ситуација. Матиас Пилет с грациозношћу и невиним изражајем тумачи овог измученог јунака. Акробата, пантомимичар, плесач, овај уметник се служи минималним средствима како би нас дирнуо.
Хектор често губи контролу над својим телом. Понекад се налази заробљен у њему, понекад га гура ка невероватним покретима. Начин на који се Хектор креће даје нам увиде у његов начин размишљања и истиче његове необичне стратегије за излазак из проблема. Акробатске технике су прекршене и преиспитане кроз лик. На пример, његов начин ходања против ветра је акробатски, али открива само његов приступ природним елементима. Хектор је неспретан али воли грациозност, чак и у најбезнадежнијим ситуацијама.”

Тело и акробатски рад приказују свет који је полудео у ком се људи злостављају. Представа се смењује између тренутака убрзања и тренутака одмора, где Хектор открива своју снагу у свакодневном животу. Он је утопијски лик који сања о бољем свету. То је изопштена особа која нам је слична.

 

Оливије Мејру (Olivier Meyrou) филмски је и позоришни редитељ, а школовао се на ФЕМИС-у, француској националној филмској школи, и лауреат је Vila Mediči hors les murs. Године 2007. његов филм Иза мржње (Au-delà de la haine) осваја награду Teddy Bear за најбољи филм на Берлинском филмском фестивалу. Његови филмови Славље (Célébration) и Парада (Parade) такође су одабрани 2008. и 2013. године. У позоришту, 2013. године креира представу Акробате (Acrobates) са Стефане Рикорделом и режира представу Мала девојчица са шибицама (La petite fille aux allumettes) у Comédie-Française. Оливије Мејру ради са Матиасом Пилетом од 2010. године. Заједно су створили представе TU, La Fuite и Anjalousia.

Матиас Пилет школовао се на Националној школи циркуске уметности у Рознију у Француској 2008. године, а бави се акробатиком и плесом. Затим, студирајући на Академији Fratellini са Александром Фурнијеом, усредсређују се на истраживање различитости тела и покрета. Играју заједно у представама Totem de cirque Фабриса Шампиона, Бестиолес као део њихових студија на Академији Fratellini, Nos Limites у 104, чији је кореограф Raduan El Meddeb, и Акробате Стефана Рикордела 2016. године. Исте године, био је један од извођача у представи Terabak de Kyiv. Након појављивања 2012. године у филму Parade, 2015. године ствара акробатски соло ТУ са Оливијеом Мејруом, а затим представе La Fuite и Anjalousia. У међувремену, Матијас Пилет такође похађа радионице Гага плесне технике.

Представа се реализује уз подршку Француског Института у Београду, Међународне платформе Тетроскоп и Секретаријата за културу града Београда.

Loading...