Festival Sola: Matea Bilosnić „Kata Strofa”

28.05.2023., 17:00

Galerija Artget Kulturnog centra Beograd, Trg Republike 5/1
Nedelja, 28. maj 2023. u 17.00

 

Festival Sola

Matea Bilosnić
Kata Strofa

 

Plesni projekat radnog naziva Kata Strofa se bavi performativnim i koreografskim potencijalom digitalnih komunikacijskih tehnologija, s fokusom na fenomen preopterećenosti informacijama i beskonačnost interpretacije. Cilj rada je stvoriti zvučno okruženje (soundscape) u kojem se virtuelna informacija prevodi kroz pokret, telo, glas i tekst i u kojem je moguće iznova zamisliti herojsku poziciju osobe u modernom svetu. Bilosnić razvija projekat u bliskoj saradnji s dramaturškinjom Nikolinom Rafaj i vizuelnim umetnikom i dizajnerom zvuka Davorom Sanvinćentijem.
Plesni projekat Matee Bilosnić Kata Strofa je nastao u okviru festivala Perforacije u saradnji sa festivalima Mladi Levi iz Slovenije i Festivalom Sola iz Srbije. Matea je jedna od 43 umetnice/ka koji su kroz festivalsku saradnju dobili podršku EFFEA-e (European Festivals Fund for Emerging Artists) za rezidencijalni boravak i predstavljanje rada u nastajanju na internacionalnom nivou.

Matea Bilosnić (Zadar, Hrvatska) koreografkinja je, plesačica i multimedijalna umetnica. Plesno obrazovanje započinje u Zadarskom plesnom ansamblu u Hrvatskoj, s kojim i danas sarađuje kao koreografkinja, izvođačica, snimateljka i organizatorka. Radi kao izvođačica u plesnoj kompaniji En Knap Group, Slovenija (2017-2019.) gdje sarađuje s Josephom Nadjom, Kathleen Fischer (Trisha Brown dance company), Guy Nader & Maria Campos. Sa Zadarskim plesnim ansamblom radi predstavu Gozd-danse macabre (2019.) za koju osvaja Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje koreografije 2020. godine. Iste godine radi solo predstavu Klown za koju je kreirala muziku, koreografiju i tekst. Njena najnovija predstava Melusine (2022.) trenutno je na turneji. Osim pozorišta i plesa, Mateu zanima muzička i video-produkcija.

Program se ostvaruje u saradnji s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade.
Razvitak novog plesnog projekta Matee Bilosnić podržava European Festivals Fund for Emerging Artists – EFFEA, koji sufinansira Europska Unija.

Loading...