KAJMAK / 30. 5 – 4. 6. 2023. / 18.00

30.05.2023-04.06.2023, 18:00

КАЈМАК

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА, ДАНСКА, ХОЛАНДИЈА, ХРВАТСКА, 2022 / 106’
Драма
Режија: Милчо Манчевски
Улоге: Сара Климоска, Камка Точиновски, Александар Микић, Симона Спировска, Ана Стојановска, Филип Трајковић, Петар Мирчевски, Сашка Димитровска, Дејан Лилић, Соња Михајлова…

 

Два љубавна троугла у једном комшилуку. Филм је смештен у модерно Скопље и то на место где се нова стаклена зграда надвила над трошном кућом и на тај начин бесрамно приближила два различита света.
У новој згради живи богати брачни пар без деце који смисле (и плате) свој начин да прошире породицу. У старој, маленој кући, живи други брачни пар, наизглед без љубави. И једне и друге пут води до треће особе.
Осим што гледају једни другима у прозоре и у двориште, не постоји ништа значајно што повезује људе из ове две приче – док их на крају судбина (или редитељ) не повеже на веома бизаран начин.
Два пара силазе у зечју рупу неконвенционалних еротских веза, респектабилних на почетку, срећних на крају.

 

Добитник Златног лава и номиновани за Оскара Милчо Манчевски биоскопској публици се враћа с још једним филмом којим провоцира и шокира. Милчо Манчевски редитељ филма је о „Кајмаку“ рекао да је у питању једна безобразна прича о богатима и сиромашнима, и нагласио:
„Знајући да је сваки филм политички филм, хтео сам да испричам љубавну причу за одрасле. Живот је пребогат, препун могућности, људи воле на превише различитих начина да бисмо прихватили лицемерну бајку о момку који је упознао девојку, момку који је изгубио девојку, момку који је добио девојку, а затим су живели срећно до краја живота (у мисионарском положају). Ко одлучује шта је исправно, а што погрешно? Што је нормално? Је ли то друштво, породица, појединац? „Прогресивни“ Запад или „примитивни“ Исток?”
„Кајмак“ прича причу два љубавна троугла у једном комшилуку. Филм је смештен у модерно Скопље и то на месту где се нова стаклена зграда издигла поред мале, трошне куће и на тај начин бесрамно приближила два различита света. У новој згради живи богати брачни пар без деце који смисле (и плате) свој начин да прошире породицу. У старој, маленој кући, живи други брачни пар, наизглед без љубави. И једне и друге пут води до треће особе.

Милчо Манчевски режирао је седам играних филмова (Пре кише, Прашина, Сенке, Мајке, Бикини Моон, Врба и Кајмак), 50 кратких филмова и епизоду серије Жица. Освојио је преко 50 међународних награда (Златни лав у Венецији, номинација за Оскара, Индипендент Спирит, ФИПРЕСЦИ, Сребрна палма у Валенцији, Рејнденс…). Његови филмови су део наставног плана и програма на бројним универзитетима. Уз свој редитељски рад, објављивао је и прозу, есеје, као и три књиге фотографија.

Loading...