Koncert Duvačkog kvinteta Crnogorskog simfonijskog orkestra

28.05.2023., 20:00

Projekat Muzički centar Crne Gore u Beogradu za cilj ima promociju najistaknutijeg nacionalnog orkestarskog ansambla Crne Gore, kao i uspostavljanje bliže saradnje i razmenu programa između Muzičkog centra Crne Gore i Kulturnog centra Beograda. Projekat će obuhvatiti seriju koncerata kamerne muzike koji će se izvesti u Podgorici, a potom reprizirati u Beograd u periodu od 26. aprila do 28. maja 2023. godine. Završnica ciklusa čini koncert duvačkog kvinteta koji čine flautistkinja Marija Đurđević-Ilić, oboistkinja Nadica Ristić-Simović, klarinetista Petar Garić, fagotista Nemanja Mihailović, i hornista Blagoja Vasilevski, horna.

Program:
Karl Nilsen
Duvački kvintet u A–duru, op. 43
Allegro ben moderato
Menuet
Praeludium
Tema con Variazioni

Paul Hindemit
Mala kamerna muzika za duvački kvintet, op. 24/2
Lustig – Mäßig schnelle Viertel
Walzer – Durchweg sehr leise
Ruhig und einfach – Achtel – Im gleichen ruhigen Zeitmass (nicht scherzando!)
Schnelle Viertel
Sehr lebhaft

Malkolm Arnold
Three Shanties za duvački kvintet

Đerđ Ligeti
Šest bagatela za duvački kvintet
Allegro con spirito
Rubato – Lamentoso
Allegro grazioso
Presto ruvido
Adagio – Mesto
Molto vivace – Capriccioso

Biografije:
Marija Đurđević-Ilić (Kragujevac, 1978) je završila osnovne i magistarske studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Na istoj akademiji radi u zvanju vanrednog profesora flaute. Honorarno je angažovana kao prva solo flauta u Crnogorskom simfonijskom orkestru od 2007. godine. Laureatkinja je flautističkih festivala u regionu. Na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu osvojila je prvu nagradu, laureat takmičenja i novi instrument, a od grada Podgorice nagradu za izuzetne uspehe iz oblasti umetnosti. Učestvovala je na brojnim manifestacijama kao što su Grad teatar Budva, A tempo, Barski ljetopis, KotorArt… Održala je resitale širom Crne Gore i Srbije, kao i u Zagrebu i Bukureštu. Sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom nastupala je više puta kao solistkinja u zemlji i inostranstvu.

Nadica Ristić-Simović je završila osnovne i magistarske studije na FMU u rodnom Skoplju. Kao solistkinja i kamerna muzičarka, redovno koncertira širom regiona, a ističu se nastupi u okviru Ohridskog leta, Jesenjih muzičkih svečanosti i Skopskog leta. Kao solistkinja je nastupala sa Makedonskom filharmonijom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom kao i sa nekoliko festivalskih ansambala. Njena saradnja sa makedonskim kompozitorima rezultirala je izvođenjima dela Borisa Svetieva, Tome Mančeva i Stojana Stojkova.
Od 2007. godine bavi se i pedagoškim radom kao profesorka oboe i kamerne muzike. Bila je prva solo oboa Makedonske opere i baleta, članica Makedonske filharmonije, prva solo oboa Simfonijskog orkestra F.A.M.E. ansambla specijalizovanog za snimanje filmske muzike, kao i članica festivalskog orkestra Operosa i KA KIC Budo Tomović – Creation.
Od sezone 2015. godine nastupa kao prva oboa Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Petar Garić (Podgorica, 1980) je diplomirao u klasi Ante Grgina na Muzičkoj akademiji na Cetinju, gde je završio i postdiplomske studije. Od 2003. godine radio je kao prvi klarinetista u Simfonijskom orkestru Radio-televizije Crne Gore, a od osnivanja Muzičkog centra Crne Gore zaposlen je u Crnogorskom simfonijskom orkestru na poziciji prvog klarineta. Angažovan je na Muzičkoj akademiji na Cetinju od 2006. godine, prvo kao asistent A. Grgina, a potom i kao samostalni predavač. Kao solista, kamerni i orkestarski muzičar nastupao je u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Italiji, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj i Turskoj.

Blagoja Vasilevski (1996) je diplomirao na FMU u Skoplju. Učestvovao je na više takmičenja i osvojio tri prve nagrade na takmičenju Ohridski biseri u Ohridu. Godine 2019. je počeo da radi u Makedonskoj filharmoniji.

Nemanja Mihailović je diplomirao na FMU u Beogradu. Tokom školovanja je osvojio niz nagrada na republičkim takmičenjima i festivalima. Godine 2008. je postao solo fagotista Orkestra Opere u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a od iste godine je i član Vojvođanskog simfonijskog orkestra sa kojim nastupa i kao solista. Bio je saradnik UA MO Stanislav Binički sa kojim je nastupao i kao solista. Kao honorarni član je svirao u Simfonijskom orkestru RTS-a, Vojvođanskom kamernom orkestru i Beogradskoj filharmoniji.

Loading...