Концерт Дувачког квинтета Црногорског симфонијског оркестра

28.05.2023., 20:00

Пројекат Музички центар Црне Горе у Београду за циљ има промоцију најистакнутијег нациoналног оркестарског ансамбла Црне Горе, као и успостављање ближе сарадње и размену програма између Музичког центра Црне Горе и Културног центра Београда. Пројекат ће обухватити серију концерата камерне музике који ће се извести у Подгорици, а потом репризирати у Београд у периоду од 26. априла до 28. маја 2023. године. Завршница циклуса чини концерт дувачког квинтета који чине флаутисткиња Марија Ђурђевић-Илић, обоисткиња Надица Ристић-Симовић, кларинетиста Петар Гарић, фаготиста Немања Михаиловић, и хорниста Благоја Василевски, хорна.

Програм:
Карл Нилсен
Дувачки квинтет у А–дуру, оп. 43
Allegro ben moderato
Menuet
Praeludium
Tema con Variazioni

Паул Хиндемит
Мала камерна музика за дувачки квинтет, оп. 24/2
Lustig – Mäßig schnelle Viertel
Walzer – Durchweg sehr leise
Ruhig und einfach – Achtel – Im gleichen ruhigen Zeitmass (nicht scherzando!)
Schnelle Viertel
Sehr lebhaft

Малколм Арнолд
Three Shanties за дувачки квинтет

Ђерђ Лигети
Шест багатела за дувачки квинтет
Allegro con spirito
Rubato – Lamentoso
Allegro grazioso
Presto ruvido
Adagio – Mesto
Molto vivace – Capriccioso

Биографије:
Марија Ђурђевић-Илић (Крагујевац, 1978) је завршила основне и магистарске студије на Музичкој академији на Цетињу. На истој академији ради у звању ванредног професора флауте. Хонорарно је ангажована као прва соло флаута у Црногорском симфонијском оркестру од 2007. године. Лауреаткиња је флаутистичких фестивала у региону. На Међународном такмичењу Петар Коњовић у Београду освојила је прву награду, лауреат такмичења и нови инструмент, а од града Подгорице награду за изузетне успехе из области уметности. Учествовала је на бројним манифестацијама као што су Град театар Будва, А темпо, Барски љетопис, КоторАрт… Одржала је реситале широм Црне Горе и Србије, као и у Загребу и Букурешту. Са Црногорским симфонијским оркестром наступала је више пута као солисткиња у земљи и иностранству.

Надица Ристић-Симовић je завршила основне и магистарске студије на ФМУ у родном Скопљу. Као солисткиња и камерна музичарка, редовно концертира широм региона, а истичу се наступи у оквиру Охридског лета, Јесењих музичких свечаности и Скопског лета. Као солисткиња је наступала са Македонском филхармонијом, Црногорским симфонијским оркестром као и са неколико фестивалских ансамбала. Њена сарадња са македонским композиторима резултирала је извођењима дела Бориса Светиева, Томе Манчева и Стојана Стојкова.
Од 2007. године бави се и педагошким радом као професорка обое и камерне музике. Била је прва соло обоа Македонске опере и балета, чланица Македонске филхармоније, прва соло обоа Симфонијског оркестра Ф.А.М.Е. ансамбла специјализованог за снимање филмске музике, као и чланица фестивалског оркестра Опероса и KA КИЦ Будо Томовић – Creation.
Од сезоне 2015. године наступа као прва обоа Црногорског симфонијског оркестра.

Петар Гарић (Подгорица, 1980) је дипломирао у класи Анте Гргина на Музичкој академији на Цетињу, где је завршио и постдипломске студије. Од 2003. године радио је као први кларинетиста у Симфонијском оркестру Радио-телевизије Црне Горе, а од оснивања Музичког центра Црне Горе запослен је у Црногорском симфонијском оркестру на позицији првог кларинета. Ангажован је на Музичкој академији на Цетињу од 2006. године, прво као асистент А. Гргина, а потом и као самостални предавач. Као солиста, камерни и оркестарски музичар наступао је у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Србији, Сјеверној Македонији, Италији, Аустрији, Француској, Њемачкој и Турској.

Благоја Василевски (1996) је дипломирао на ФМУ у Скопљу. Учествовао је на више такмичења и освојио три прве награде на такмичењу Охридски бисери у Охриду. Године 2019. је почео да ради у Македонској филхармонији.

Немања Михаиловић је дипломирао на ФМУ у Београду. Током школовања је освојио низ награда на републичким такмичењима и фестивалима. Године 2008. је постао соло фаготиста Оркестра Опере у Српском народном позоришту у Новом Саду, а од исте године је и члан Војвођанског симфонијског оркестра са којим наступа и као солиста. Био је сарадник УА МО Станислав Бинички са којим је наступао и као солиста. Као хонорарни члан је свирао у Симфонијском оркестру РТС-а, Војвођанском камерном оркестру и Београдској филхармонији.

Loading...