Koncert „Goruća ljubav“

29.05.2023., 18:00

Sopran Katarina Jovanović, bariton Marko Pantelić i pijanista Jovan Mitić–Varuti izvešće koncert pod nazivom Goruća ljubav – veče pesama austrijskih i nemačkih romantičara. Na programu su pesme Gustava Malera, Jozefa Marksa i Petera Kornelijusa.
Koncert realizujemo u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.

Program:
Gustav Maler
Pesme putujućeg kalfe (Lieder eines fahrenden Gesellen), ciklus pesama za glas i klavir
Kada se moje zlato venčava (Wenn mein Schatz Hochzeit macht)
Šetah jutros preko polja (Ging heut’ Morgen über’s Feld)
Imam užareni nož u grudima (Ich hab’ ein glühend Messer)
Dva plava oka mog zlata (Die zwei blauen Augen von meinem Schatz)
Marko Pantelić i Jovan Mitić-Varuti

Jozef Marks
Nokturno (Nocturne)

Blažena noć (Selige Nacht)

Pjero dendi (Pierrot Dandy)

Ako te je ljubav takla (Hat dich die Liebe berührt)
Katarina Jovanović i Jovan Mitić-Varuti

Peter Kornelijus
Dueti za sopran i bas, op. 16
Misli o domovini (Heimatgedanken)
Goruća ljubav (Brennende Liebe)
Dođi ovamo, smrti! (Komm herbei, Tod!)
Rastanak (Scheiden)
Katarina Jovanović, Marko Pantelić i Jovan Mitić-Varuti

Biografije:
Sopran Katarina Jovanović je diplomirala i magistrirala u Beogradu, usavršavala se u Londonu na Gildhol školi za muziku i bila stipendista Steins muzičkog instituta u okviru Ravinia festivala u Čikagu. Studirala je pevanje kod Irine Arsikin, Rudolfa Pirneja, Dženis Čepman, i učila od Grejema Džonsona i Ditriha Fišera Diskaua.
Nastupala je u koncertnim dvoranama, na operskim scenama i festivalima širom sveta. Među ulogama koje je tumačila izdvajaju se: Norma, Aida, Violeta Valeri (Travijata), Leonora (Trubadur), Amelija (Bal pod maskama), Dona Ana (Don Đovani), Vitelija (Titovo milosrđe), Grofica Almaviva (Figarova ženidba), Madalena (Andre Šenije), Mimi (Boemi), Margareta (Faust), Tatjana (Evgenije Onjegin) i Boginja Kali (Dve glave i devojka). Intenzivno neguje i umetnost solo pesme i ima veoma široki koncertni repertoar. Sarađivala je sa umetnicima kao što su Dejvis, Elder, Ešenbah, Rostropovič, Višnjevskaja, Domingo, Kazadesus, Mersije, Radulović, Manof… Snimala je, između ostalih za Bi-Bi-Si, Franc 2 i 3, ARTE, Meco i RTS. Njen disk sa pijanistom Brunom Fontenom i klarinetistom Floranom Eoom objavio je TransArt Lajv, a snimak Bizeovih dela sa Žan Klodom Kazadesusom i Nacionalnim orkestrom iz Lila u izdanju Naksosa izabran je za izdanje meseca časopisa Gramofon i bio je na godišnjoj listi najboljih snimaka Bi-Bi-Si magazina.
Dobitnica je Granprija i nagrade publike na takmičenju Monserat Kabalje, kao i Nagrade za najboljeg mladog umetnika UMUS-a. Bila je finalistkinja takmičenja OPERALIA – Plasido Domingo u Vašingtonu. Nosilac je ordena Vitez umetnosti i književnosti francuske vlade, za poseban doprinos francuskoj kulturi, kao i kulturi celokupnog evropskog prostora.
Katarina Jovanović je bila umetnička direktorka Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Vanredna je profesorka solo pevanja na FMU u Beogradu. Intenzivno sarađuje i nastupa u Francuskoj, Kini, Srbiji, sa pijanistom i profesorom Dejanom Sinadinovićem u okviru Memon dua.

Bariton Marko Pantelić (Beograd) se školovao u MŠ Kosta Manojlović u Zemunu (Nenad Nenić) i na FMU u Beogradu (Nikola Mijailović), a usavršavao pri Međunarodnom institutu vokalne umetnosti u Njujorku, Kanadskom institutu vokalne umetnosti u Montrealu, Letnjem operskom festivalu Novi operski svet u Moskvi, Operskom studiju Narodnog pozorišta u Beogradu i Muzičkom festivalu Šlezvig-Holštajn u Libeku, kao i na majstorskim kursevima.
Dandini (Pepeljuga), Belkore (Ljubavni napitak), Ford (Falstaf), Marčelo (Boemi) i naslovna uloga u operi Evgenije Onjegin, najznačajnije su od 25 solističkih rola u profesionalnim angažmanima u Novoj beogradskoj operi, Operi i teatru Madlenianum, beogradskom i sarajevskom Narodnom pozorištu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Operskom festivalu Operosa u Herceg Novom, Teatru u Magdeburgu, Državnom teatru u Nirnbergu, te na gostovanjima na scenama Rumunske nacionalne opere u Temišvaru i Teatra u Vinterturu
Kao solista je nastupao sa Horom Radio-televizije Srbije, Beogradskim simfoničarima, Magdeburškom filharmonijom, kao i na koncertima sa pijanistom Đorđem Nešićem.
Dobitnik je brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima u Srbiji i regionu, nagrada Fonda za mlade talente Republike Srbije i Univerziteta umetnosti za najboljeg i najperspektivnijeg studenta solo pevanja. Ovogodišnji je dobitnik nagrade za najboljeg mladog umetnika u oblasti muzičkog pozorišta Teatra u Magdeburgu, gde je četiri sezone solista ansambla, kao i stipendije Bajrojtskog festivala, dodeljene od strane udruženja Rihard Vagner iz Magdeburga.

Pijanista Jovan Mitić-Varuti (Beograd) je sa pet godina pohađao časove klavira kod svoje majke. Školovanje, pri odeljenju za nadarene učenike je nastavio na FMU u Beogradu, gde je sa šesnaest godina studirao kompoziciju (Zoran Erić) i klavir (Dejan Sinadinović, Jasmina Gavrilović). Umetničku i pedagošku diplomu je stekao na Muzičkoj akademiji u Minhenu (Margarita Hoenrider-Dornier), nakon čega su usledile solističke postdiplomske studije kod Džejmsa Toka na Muzičkoj akademiji u Libeku, u čijoj klasi je četiri godine radio kao asistent. Usavršava se na majstorskim kursevima.
Nosilac je nagrade grada Beograda za nadarene učenike, brojnih nagrada na pijanističkim takmičenjima u Italiji i Jugoslaviji (četiri prve nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima), a u Bremenu i za najbolju interpretaciju savremenih kompozicija. Osim sopstvenih klavirskih dela koje je izvodio, višestruko su izvođene i njegove solo pesme i gudačka trija.
Održao je resitale u Beogradu, Beču i Budimpešti i nastupio kao solista sa filharmonijama Libeka i Magdeburga. Posvećen je kamernom muziciranju sa solo pevačima i instrumentalistima. Kao klavirski saradnik i nastavnik je angažovan u oblasti solističke i kamerne muzike na muzičkim akademijama u Libeku i Hanoveru. Nakon zvanja korepetitora solista u Teatru u Magdeburgu, preuzeo je i funkcije šefa korepetitora i asistenta generalnog muzičkog direktora. Na tim pozicijama uvežbava i diriguje brojna dela, i odgovoran je za celokupni solistički ansambl. Sa članovima Magdeburške filharmonije aktivno nastupa kao pijanista i član klavirskog trija.

Autori fotografija:
Gocha Abuladze (Jovan Mitić–Varuti)
Miodrag Miša Obradović (Katarina Jovanović i Marko Pantelić)

***
Koncert je deo ciklusa Koncerti u Galeriji koji je bio predviđen da se izvede u Svečanoj sali Skupštine grada. S obzirom na to da je gradska uprava u julu 2022. godine zabranila održavanje javnih događaja u prostoru Skupštine grada, koncert ćemo realizovati u Galeriji SANU, zahvaljujući podršci uprave Srpske akademije nauke i umetnosti koja nam je širom otvorila vrata.

Loading...