Концерт „Горућа љубав“

29.05.2023., 18:00

Сопран Катарина Јовановић, баритон Марко Пантелић и пијаниста Јован Митић–Варути извешће концерт под називом Горућа љубав – вече песама аустријских и немачких романтичара. На програму су песме Густава Малера, Јозефа Маркса и Петера Корнелијуса.
Концерт реализујемо у сарадњи са Српском академијом наука и уметности.

Програм:
Густав Малер
Песме путујућег калфе (Lieder eines fahrenden Gesellen), циклус песама за глас и клавир
Када се моје злато венчава (Wenn mein Schatz Hochzeit macht)
Шетах јутрос преко поља (Ging heut’ Morgen über’s Feld)
Имам ужарени нож у грудима (Ich hab’ ein glühend Messer)
Два плава ока мог злата (Die zwei blauen Augen von meinem Schatz)
Марко Пантелић и Јован Митић-Варути

Јозеф Маркс
Ноктурно (Nocturne)

Блажена ноћ (Selige Nacht)

Пјеро денди (Pierrot Dandy)

Ако те је љубав такла (Hat dich die Liebe berührt)
Катарина Јовановић и Јован Митић-Варути

Петер Корнелијус
Дуети за сопран и бас, оп. 16
Мисли о домовини (Heimatgedanken)
Горућа љубав (Brennende Liebe)
Дођи овамо, смрти! (Komm herbei, Tod!)
Растанак (Scheiden)
Катарина Јовановић, Марко Пантелић и Јован Митић-Варути

Биографије:
Сопран Катарина Јовановић је дипломирала и магистрирала у Београду, усавршавала се у Лондону на Гилдхол школи за музику и била стипендиста Стеинс музичког института у оквиру Равиниа фестивала у Чикагу. Студирала је певање код Ирине Арсикин, Рудолфа Пирнеја, Џенис Чепман, и учила од Грејема Џонсона и Дитриха Фишера Дискауа.
Наступала је у концертним дворанама, на оперским сценама и фестивалима широм света. Међу улогама које је тумачила издвајају се: Норма, Аида, Виолета Валери (Травијата), Леонора (Трубадур), Амелија (Бал под маскама), Дона Ана (Дон Ђовани), Вителија (Титово милосрђе), Грофица Алмавива (Фигарова женидба), Мадалена (Андре Шеније), Мими (Боеми), Маргарета (Фауст), Татјана (Евгеније Оњегин) и Богиња Кали (Две главе и девојка). Интензивно негује и уметност соло песме и има веома широки концертни репертоар. Сарађивала је са уметницима као што су Дејвис, Елдер, Ешенбах, Ростропович, Вишњевскаја, Доминго, Казадесус, Мерсије, Радуловић, Маноф… Снимала је, између осталих за Би-Би-Си, Франc 2 и 3, АРТЕ, Мецо и РТС. Њен диск са пијанистом Бруном Фонтеном и кларинетистом Флораном Еоом објавио је ТрансАрт Лајв, а снимак Бизеових дела са Жан Клодом Казадесусом и Националним оркестром из Лила у издању Наксоса изабран је за издање месеца часописа Грамофон и био је на годишњој листи најбољих снимака Би-Би-Си магазина.
Добитница је Гранприја и награде публике на такмичењу Монсерат Кабаље, као и Награде за најбољег младог уметника УМУС-а. Била је финалисткиња такмичења ОПЕРАЛИА – Пласидо Доминго у Вашингтону. Носилац је ордена Витез уметности и књижевности француске владе, за посебан допринос француској култури, као и култури целокупног европског простора.
Катарина Јовановић је била уметничка директорка Опере Народног позоришта у Београду. Ванредна је професорка соло певања на ФМУ у Београду. Интензивно сарађује и наступа у Француској, Кини, Србији, са пијанистом и професором Дејаном Синадиновићем у оквиру Мемон дуа.

Баритон Марко Пантелић (Београд) се школовао у МШ Коста Манојловић у Земуну (Ненад Ненић) и на ФМУ у Београду (Никола Мијаиловић), а усавршавао при Међународном институту вокалне уметности у Њујорку, Канадском институту вокалне уметности у Монтреалу, Летњем оперском фестивалу Нови оперски свет у Москви, Оперском студију Народног позоришта у Београду и Музичком фестивалу Шлезвиг-Холштајн у Либеку, као и на мајсторским курсевима.
Дандини (Пепељуга), Белкоре (Љубавни напитак), Форд (Фалстаф), Марчело (Боеми) и насловна улога у опери Евгеније Оњегин, најзначајније су од 25 солистичких рола у професионалним ангажманима у Новој београдској опери, Опери и театру Мадленианум, београдском и сарајевском Народном позоришту, Српском народном позоришту у Новом Саду, Оперском фестивалу Опероса у Херцег Новом, Театру у Магдебургу, Државном театру у Нирнбергу, те на гостовањима на сценама Румунске националне опере у Темишвару и Театра у Винтертуру
Као солиста је наступао са Хором Радио-телевизије Србије, Београдским симфоничарима, Магдебуршком филхармонијом, као и на концертима са пијанистом Ђорђем Нешићем.
Добитник је бројних награда на републичким и међународним такмичењима у Србији и региону, награда Фонда за младе таленте Републике Србије и Универзитета уметности за најбољег и најперспективнијег студента соло певања. Овогодишњи је добитник награде за најбољег младог уметника у области музичког позоришта Театра у Магдебургу, где је четири сезоне солиста ансамбла, као и стипендије Бајројтског фестивала, додељене од стране удружења Рихард Вагнер из Магдебурга.

Пијаниста Јован Митић-Варути (Београд) je са пет година похађао часове клавира код своје мајке. Школовање, при одељењу за надарене ученике је наставио на ФМУ у Београду, где је са шеснаест година студирао композицију (Зоран Ерић) и клавир (Дејан Синадиновић, Јасмина Гавриловић). Уметничку и педагошку диплому је стекао на Музичкој академији у Минхену (Маргарита Хоенридер-Дорниер), након чега су уследиле солистичке постдипломске студије код Џејмса Тока на Музичкој академији у Либеку, у чијој класи је четири године радио као асистент. Усавршава се на мајсторским курсевима.
Носилац је награде града Београда за надарене ученике, бројних награда на пијанистичким такмичењима у Италији и Југославији (четири прве награде на републичким и савезним такмичењима), а у Бремену и за најбољу интерпретацију савремених композиција. Осим сопствених клавирских дела које је изводио, вишеструко су извођене и његове соло песме и гудачка трија.
Одржао је реситале у Београду, Бечу и Будимпешти и наступио као солиста са филхармонијама Либека и Магдебурга. Посвећен је камерном музицирању са соло певачима и инструменталистима. Као клавирски сарадник и наставник је ангажован у области солистичке и камерне музике на музичким академијама у Либеку и Хановеру. Након звања корепетитора солиста у Театру у Магдебургу, преузео је и функцијe шефа корепетитора и асистента генералног музичког директора. На тим позицијама увежбава и диригује бројна дела, и одговоран је за целокупни солистички ансамбл. Са члановима Магдебуршке филхармоније активно наступа као пијаниста и члан клавирског трија.

Аутори фотографија:
Gocha Abuladze (Јован Митић–Варути)
Миодраг Миша Обрадовић (Катарина Јовановић и Марко Пантелић)

***
Концерт је део циклуса Концерти у Галерији који је био предвиђен да се изведе у Свечаној сали Скупштине града. С обзиром на то да је градска управа у јулу 2022. године забранила одржавање јавних догађаја у простору Скупштине града, концерт ћемо реализовати у Галерији САНУ, захваљујући подршци управе Српске академије науке и уметности која нам је широм отворила врата.

Loading...