ПОМЕРЕН ТЕРМИН Концерт Гудачког квартета Црногорског симфонијског оркестра

03.05.2023., 20:00

Пројекат Музички центар Црне Горе у Београду за циљ има промоцију најистакнутијег нациoналног оркестарског ансамбла Црне Горе, као и успостављање ближе сарадње и размену програма између Музичког центра Црне Горе и Културног центра Београда. Пројекат ће обухватити серију концерата камерне музике који ће се извести у Подгорици, а потом репризирати у Београд у периоду од 26. априла до 28. маја 2023. године. Месец мај започињемо концертом Гудачког квартета Црногорског симфонијског оркестра који чине вође група овог оркестра, виолинисти Слађана Мијовић и Ненад Јовановић, виолиста Урош Лапчевић и виолончелиста Милан Нинковић.

Програм:
Лудвиг ван Бетовен
Гудачки квартет у це–молу бр. 4, оп. 18/4
Allegro, ma non tanto
Scherzo – Andante scherzoso quasi Allegretto
Minuet – Allegretto
Allegro

Јозеф Хајдн
Гудачки квартет бр. 61 у де–молу, оп. 76/2
Allegro
Andante o più tosto allegretto
Minuet
Finale – Vivace assai

Биографије:
Слађана Мијовић (Крушевац, 1993) је дипломирала на ФМУ у Београду код Марије Мисите. Током студија је била концертмајстор академског оркестра. Као солисткиња, чланица квартета и камерног оркестра учествовала је и освајала награде на бројним такмичењима. Као чланица Београдског гудачког оркестра Орфеј, оркестра Метаморфозис и СО Камерата Сербика, и као учесница бројних мајсторских курсева, оркестарских академија и фестивала, наступала је у већим салама широм Србије, у БИХ, Словенији, Италији, Црној Гори, Албанији и Француској. Од 2011. је чланица оркестра Гудачи Светог Ђорђа, а од 2014. чланица Црногорског симфонијског оркестра на позицији тути прва виолина. Бројне наступе остварила је и као вођа квартета Доклеа из Подгорице. Ангажована је као сарадница-менторка на Летњем кампу за камерну музику на Ивановим Коритима. Од 2022. године је ангажована на позицији концертмасјтора у Црногорском симфонијском оркестру.

Ненад Јовановић (Горњи Милановац, 1989) је завршио основне и мастер студије на ФМУ у Београду у класи Љубомира Михаиловића. Добитник је бројних награда на домаћим и међународним такмичењима. Био је члан оркестра Опере народног позоришта у Београду, КО Гудачи Светог Ђорђа, СО Камерата Сербика, Бечка симфонија и других. Наступао је са бројним признатим уметницима, као и на многим фестивалима, као што су Охридско лето, БЕМУС, Фестивал Љубљана… Од 2016. године је запослен у Црногорском симфонијском оркестру.

Урош Лапчевић (Београд, 1978) је дипломирао виолу на Музичкој академији на Цетињу у класама Петра Ивановића и Панте Величковића. Мастер академске студије је завршио у класи Томислава Милошевића на Факултету уметности Универзитета у Приштини – Звечан. Током школовања је био добитник првих награда на Републичком и Савезном такмичењу СР Југославије. Био је ангажован као асистент у настави на катедри за виолу на Музичкој академији на Цетињу. Сарађивао је са УА МО Станислав Бинички, Оркестром РТС-а, са Међународним омладинским оркестром Југоисточне Европе, као и са многим страним и домаћим камерним ансамблима од којих се истиче Quarteto Montenegro са којим је остварио бројне наступе и концерте у земљи и иностранству.  Од 2014. године је вођа виола Оркестра Опероса на Фестивалу класичне музике и опере.  Од оснивања Црногорског симфонијског оркестра, 2007. године је запослен на месту вође групе виола.

Милан Нинковић (Ријека, 1989) је завршио основне и мастер академске студије (област: виолончело) на ФМУ у Београду, под менторством Дејана Божића. На истом факултету је дипломирао и на Одсеку за клавир у класи Бранка Пенчића. Школовао се и на Универзитету уметности у Грацу где је са највишом оценом стекао другу мастер диплому, у класи Тобијаса Штозика. Учествовао је на бројним такмичењима и пројектима са Симфонијом Беча, Новон оркестром из Сеула, оркестром No Borders, као и у оквиру фестивала Ми смо Беч (Wir sind Wien).Члан је Црногорског симфонијског оркестра од 2017. године.

Loading...