Koncert Klavirskog kvinteta „Parestum“

27.05.2023., 20:00

Projekat Muzički centar Crne Gore u Beogradu za cilj ima promociju najistaknutijeg nacionalnog orkestarskog ansambla Crne Gore, kao i uspostavljanje bliže saradnje i razmenu programa između Muzičkog centra Crne Gore i Kulturnog centra Beograda. Projekat će obuhvatiti seriju koncerata kamerne muzike koji će se izvesti u Podgorici, a potom reprizirati u Beograd u periodu od 26. aprila do 28. maja 2023. godine. Klavirski kvintet čine violinista Vujadin Krivokapić, violista Miša Berkut, violončelistkinja Ana Zakrajšek, kontrabasista Zoran Zakrajšek i pijanista Bojan Martinović.

Program:
Franc Šubert
Kvintet za klavir i gudački kvartet u A–duru, op. post. 114 (Pastrmka)
Allegro Vivace
Andante
Scherzo – Presto
Tema con variazione – Andantino
Final – Allegro Giusto

Johan Nepomuk Humel
Klavirski kvintet u e–molu, op. 87
Allegro e risoluto assai
Minuet e trio – Allegro con fuoco
Largo
Finale – Allegro agitato

Biografije:
Vujadin Krivokapić je diplomirao i magistrirao na FMU u Beogradu u klasi Dejana Mihajlovića. Magistrirao je na Fakultetu za muziku Montreal u Kvebeku. Laureat je više internacionalnih i studentskih takmičenja i konkursa među kojima se izdvaja stipendija dobijena od Montrealskog univerziteta. Godine 2008. je angažovan na Muzičkoj akademiji na Cetinju kao saradnik u nastavi u klasi Grigorija Kraska, gde je trenutno vanredni profesor. Održao je resitale u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Italiji, Austriji, Rumuniji, Francuskoj, Turskoj, Rusiji, Singapuru, Kini, Americi i Kanadi.

Jedan od najistaknutijih violista u svetu prema mišljenju kompozitora Rodiona Ščedrina, Miša Berkut, rođen je u Moskvi u muzičkoj porodici. Stekao je obrazovanje kao violinista u klasi Maje Glezarove i Nadežde Beškine na Moskovskom državnom konzervatorijumu. Godine 1990. postaje laureat u sastavu kvarteta na Međunarodnom konkursu kamernih ansambala Vinćenco Belini u Italiji. Godine 1996. kao već afirmisani muzičar-violinista, posvećuje se sviranju viole. Ubrzo je debitovao u ulozi violiste u koncertnoj sali Moskovskog konzervatorijuma, a potom upisao postdiplomske studije u klasi Jurija Bašmeta. Predavao je na Moskovskom državnom konzervatorijumu (2005–2016) u zvanju docenta. Zasluženi je umetnik Rusije. Živi u Crnoj Gori i predaje na Muzičkoj akademiji na Cetinju od 2012. godine.

Ana Zakrajšek je diplomirala i magistrirala na FMU u Beogradu u Dragana Đorđevića. Pohađala je kurseve kod eminentnih profesora. Dobitnica je brojnih nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima. Kao orkestarska muzičarka je učestvovala na Čelo festu u Beogradu, KotorArtu, kao i u okviru Orkestra mladih muzičara (Cei-Youth) u Trstu, Međunarodnog orkestra Letnje škole na Hvaru, Međunarodnog orkestra u Ljubljani i orkestra Festivala gudača u Kotoru. Održala je brojne resitale. Kao stipendistkinja festivala Dani muzike Zajst (Holandija) imala je priliku da sarađuje sa gudačkim kvartetima Emerson i Kiroga, Valentinom Erbenom (Alban Berg kvartet) i Aleksandrom Pavlovskim (Jerusalim kvartet), te da sa kvartetom održi koncerte u Holandiji. Članica je Crnogorskog simfonijskog orkestra od 2012. godine.

Kontrabasista Zoran Zakrajšek potiče iz porodice eminentnih muzičkih pedagoga. Diplomirao je i magistrirao studije kontrabasa na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi Pavela Aksamita. Usavršavao se u Holandiji u klasi Kerol Hart (SAD). Polaznik je majstorskih kurseva kod pedagoga svetskog renomea. Dobitnik je i laureat brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima. Od 2007. godine je angažovan kao vođa sekcije i solo kontrabasista Crnogorskog simfonijskog orkestra. Predstavljao je Crnu Goru na raznim međunarodnim festivalima kao što su KotorArt, A tempo, Espressivo, MIT, Sarajevska zima, Nikšić gitar festival i Radial System Berlin. Angažovan je na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Pijanista Bojan Martinović je diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi Vladimira Bočkarjova. Usavršavao se na Državnom konzervatorijumu u Beču u okviru Letnje akademije. Intezivno nastupa u okviru kamernih ansambala i sarađuje sa brojnim domaćim i stranim umetnicima. Nastupao je kao solista sa Moskovskim simfonisjkim orkestrom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Banjalučkom filharmonijom i Kameartom akademikom. Učesnik je brojnih seminara i kongresa pedagoga muzike. Održao je majstorske kurseve na Moskovskom konzervatorijumu Petar Iljič Čajkovski, Univerzitetu u Centralnoj Oklahomi, Konzervatorijumu Đuzepe Tartini, na Univerzitetu Opole u Poljskoj, Univerzitetu Transilvanije, Konzervatorijumu za muziku Džeđang u Kini, Muzičkoj akademiji u Geteburgu… Dobitnik je nagrade CANU za umetnost, i plakete Univerziteta Crne Gore za rezultate u 2019. godini. Profesor je klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Loading...