Концерт Клавирског квинтета „Парестум“

27.05.2023., 20:00

Пројекат Музички центар Црне Горе у Београду за циљ има промоцију најистакнутијег нациoналног оркестарског ансамбла Црне Горе, као и успостављање ближе сарадње и размену програма између Музичког центра Црне Горе и Културног центра Београда. Пројекат ће обухватити серију концерата камерне музике који ће се извести у Подгорици, а потом репризирати у Београд у периоду од 26. априла до 28. маја 2023. године. Клавирски квинтет чине виолиниста Вујадин Кривокапић, виолиста Миша Беркут, виолончелисткиња Ана Закрајшек, контрабасиста Зоран Закрајшек и пијаниста Бојан Мартиновић.

Програм:
Франц Шуберт
Квинтет за клавир и гудачки квартет у А–дуру, оп. пост. 114 (Пастрмка)
Allegro Vivace
Andante
Scherzo – Presto
Tema con variazione – Andantino
Final – Allegro Giusto

Јохан Непомук Хумел
Клавирски квинтет у е–молу, оп. 87
Allegro e risoluto assai
Minuet e trio – Allegro con fuoco
Largo
Finale – Allegro agitato

Биографије:
Вујадин Кривокапић је дипломирао и магистрирао на ФМУ у Београду у класи Дејана Михајловића. Магистрирао је на Факултету за музику Монтреал у Квебеку. Лауреат је више интернационалних и студентских такмичења и конкурса међу којима се издваја стипендија добијена од Монтреалског универзитета. Године 2008. је ангажован на Музичкој академији на Цетињу као сарадник у настави у класи Григорија Краска, где је тренутно ванредни професор. Одржао је реситале у Хрватској, Словенији, Србији, Италији, Аустрији, Румунији, Француској, Турској, Русији, Сингапуру, Кини, Америци и Канади.

Један од најистакнутијих виолиста у свету према мишљењу композитора Родиона Шчедрина, Миша Беркут, рођен је у Москви у музичкој породици. Стекао је образовање као виолиниста у класи Маје Глезарове и Надежде Бешкине на Московском државном конзерваторијуму. Године 1990. постаје лауреат у саставу квартета на Међународном конкурсу камерних ансамбала Винћенцо Белини у Италији. Године 1996. као већ афирмисани музичар-виолиниста, посвећује се свирању виоле. Убрзо је дебитовао у улози виолисте у концертној сали Московског конзерваторијума, а потом уписао постдипломске студије у класи Јурија Башмета. Предавао је на Московском државном конзерваторијуму (2005–2016) у звању доцента. Заслужени је уметник Русије. Живи у Црној Гори и предаје на Музичкој академији на Цетињу од 2012. године.

Ана Закрајшек је дипломирала и магистрирала на ФМУ у Београду у Драгана Ђорђевића. Похађала је курсеве код еминентних професора. Добитница је бројних награда на републичким, савезним и међународним такмичењима. Као оркестарска музичарка је учествовала на Чело фесту у Београду, КоторАрту, као и у оквиру Оркестра младих музичара (Cei-Youth) у Трсту, Међународног оркестра Летње школе на Хвару, Међународног оркестра у Љубљани и оркестра Фестивала гудача у Котору. Одржала је бројне реситале. Као стипендисткиња фестивала Дани музике Зајст (Холандија) имала је прилику да сарађује са гудачким квартетима Емерсон и Кирога, Валентином Ербеном (Албан Берг квартет) и Александром Павловским (Јерусалим квартет), те да са квартетом одржи концерте у Холандији. Чланица је Црногорског симфонијског оркестра од 2012. године.

Контрабасиста Зоран Закрајшек потиче из породице еминентних музичких педагога. Дипломирао је и магистрирао студије контрабаса на Музичкој академији на Цетињу у класи Павела Аксамита. Усавршавао се у Холандији у класи Кeрол Харт (САД). Полазник је мајсторских курсева код педагога светског реномеа. Добитник је и лауреат бројних награда на државним и интернационалним такмичењима. Од 2007. године je ангажован као вођа секције и соло контрабасиста Црногорског симфонијског оркестра. Представљао је Црну Гору на разним међународним фестивалима као што су КоторАрт, А темпо, Еспрессиво, МИТ, Сарајевска зима, Никшић гитар фестивал и Radial System Berlin. Ангажован је на Музичкој академији на Цетињу.

Пијаниста Бојан Мартиновић је дипломирао и магистрирао на Музичкој академији на Цетињу у класи Владимира Бочкарјова. Усавршавао се на Државном конзерваторијуму у Бечу у оквиру Летње академије. Интезивно наступа у оквиру камерних ансамбала и сарађује са бројним домаћим и страним уметницима. Наступао је као солиста са Московским симфонисјким оркестром, Црногорским симфонијским оркестром, Бањалучком филхармонијом и Камеартом академиком. Учесник је бројних семинара и конгреса педагога музике. Одржао је мајсторске курсеве на Московском конзерваторијуму Петар Иљич Чајковски, Универзитету у Централној Оклахоми, Конзерваторијуму Ђузепе Тартини, на Универзитету Ополе у Пољској, Универзитету Трансилваније, Конзерваторијуму за музику Џеђанг у Кини, Музичкој академији у Гетебургу… Добитник је награде ЦАНУ за уметност, и плакете Универзитета Црне Горе за резултате у 2019. години. Професор је клавира на Музичкој академији на Цетињу.

Loading...