POMEREN TERMIN – Koncert Kvarteta flauta „Talija“

04.05.2023., 20:00

Zbog tragedije koja se dogodila osnovnoj školi u Beogradu 3. maja, svi programi Kulturnog centra Beograda obustavljaju se do ponedeljka, 8. maja.

———————————————————————————————–

Projekat Muzički centar Crne Gore u Beogradu za cilj ima promociju najistaknutijeg nacionalnog orkestarskog ansambla Crne Gore, kao i uspostavljanje bliže saradnje i razmenu programa između Muzičkog centra Crne Gore i Kulturnog centra Beograda. Projekat će obuhvatiti seriju koncerata kamerne muzike koji će se izvesti u Podgorici, a potom reprizirati u Beograd u periodu od 26. aprila do 28. maja 2023. godine. Ciklus nastavljamo koncertom Kvarteta flauta koji čine Tamara Knežević, Dunja Nikolić, Angela Mijušković i Andrea Živković.

Program:
Đoakino Rosini
Uvertira opere Seviljski berberin

Pjetro Maskanji
Intermeco iz opere Kavalerija Rustikana

Ežen Boca
Jour d’ été a la montagne
Pastorale

Aux bords du torrent
Ronde

Mark Bertomje
Arcadie
Bergers
La syrinx magique
Dryades

Johan Sebastijan Bah
Badinerie

Feliks Mendelson
Skerco, op. 61/1

Astor Pjacola
Libertango

Biografije:
Tamara Knežević je diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi Ljubiše Jovanovića. Osvojila je niz zlatnih i specijalnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Kao solista je nastupala na festivalu gudača koji se već godinama održava u Kotoru, kao i na festivalima Kotor Art i Purgatorije. 2013. godine se predstavila solističkim koncertom italijanskoj publici u sklopu festivala Nei suoni dei luoghi. Kao najbolji student Muzičke akademije dobila je nagradu grada Cetinja, kao i nagradu ZAMTES-a. Redovni je član kvarteta Talija, trija Providenca i dua Amiccie koji nastupaju na festivalima u Crnoj Gori i šire. Zaposlena je na poziciji druge flautistkinje je u Crnogorskom simfonijskom orkestru.

Dunja Nikolić je osnovne i specijalističke studije završila na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi Ljubiše Jovanovića. Tokom studija je započela pedagošku karijeru, a od od 2008. godine predaje u Muzičkoj školi u Tivtu. Njeni učenici su dobitnici brojnih prvih nagrada. Godine  2008. je učestvovala u projektu Muzika crnogorskih kompozitorki u Rimu, kada je nastupila zajedno sa klarinetistom Petrom Garićem i pijanistkinjom Ninom Perović u prestižnoj sali Kasela u Rimu. Od 2007. godine je članica kvarteta flauta Talija.

Angela Mijušković (Kotor, 1988) je završila osnovne i master studije na Cetinju u klasi Ljubiše Jovanovića. Radi kao profesor flaute u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru. U toku školovanja je osvojila brojne specijalne i prve nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, takođe, sa raznim kamernim sastavima osvajala je nagrade i ostvarila zapažene rezultate.  Godine 2011. je bila stipendista seminara Sir Džejmsa Galveja u Švajcarskoj.

Andrea Živković (Kotor, 1987) je diplomirala u Beogradu na Akademiji lepih umetnosti u klasi Ljubiše Jovanović kod kojeg je i magistrirala na Muzičkoj akademiji Univerzieta Crne Gore na Cetinju. Članica je kvarteta Talija, Gradske muzike Kotor i orkestra Operosa. Kao pedagog deluje od 2008. godine u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru, gde je na funkciji šefa Odseka za duvačke instrumente. Bila je članica žirija na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu. Jedan je osnivača NVO Flure Art koji je u sklopu svojih aktivnosti ugostio neke od najznačajnijih flautista današnjice, kao što su Peter Lukas Graf, Feliks Rengli i Dejan Gavrić.

Loading...