Koncert pijaniste Nebojše Maksimovića

29.05.2023., 21:00

Kao i svakog maja, na sada već tradicionalnom koncertu u Galeriji Artget, publika će moći da posluša našeg renomiranog pijanistu Nebojšu Maksimovića, vanrednog profesora na FMU. Ovoga puta će interpretirati dela Šumana, Šopena i Balakirjeva.

Program:
Robert Šuman
Cvetni komad, op. 19

Krajslerijana, op. 16
Ausserst bewegt u de–molu
Sehr innig u Be–duru
Sehr aufgeregt u ge–molu
Sehr langsam u Be–duru
Sehr lebhaft u ge–molu
Sehr langsam u Be–duru
Sehr raschu ce–molu/Es–duru
Schnell und spielend u ge–molu

Frederik Šopen
Fantazija u ef–molu, op. 49

Emprompti br. 1 u As–duru, op. 29

Mazurka u cis–molu, op. 50/3

Nokturno u e–molu, op. 72/1

Milij Balakirjev
Orijentalna fantazija Islamej (aranžman: Vladimir Horovic)

Biografija:
Nebojša Maksimović (Beograd, 1979) je sa dve godine počeo da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u MŠ Josip Slavenski u klasu Gordane Jovanović. Završio je SMŠ Mokranjac u klasi Olge Jovanović kao najbolji učenik u generaciji. Iste godine, sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu Mirjane Šuice–Babić. Diplomirao je 1999. godine sa nagradom za najbolji uspeh iz klavira na FMU u Beogradu u klasi Nevene Popović, a potom i magistrirao 2004. godine u istoj klasi. Magistrirao je i na Akademiji Santa Cecilia u Rimu kod Serđa Pertikarolija (2006) sa najvišim ocenama kao stipendista Vlade Republike Italije. Doktorirao je 2009. godine na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, odbranivši prvi umetnički doktorat u toj instituciji.
Osvojio je nagrade u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i u Nišu, dve treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu, specijalna prva nagrada sa maksimalnim brojem bodova na međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu, treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Atini, prva nagrada na međunarodnom takmičenju EPTA u Beogradu, kao i nagrada za najbolji koncert sezone u Galeriji SANU u Beogradu.
Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj, kao i na festivalima kao što su BEMUS, A tempo, Dimitrion u Solunu, Opera Barga i William Walton u Italiji. Njegov snimak sa solističkog koncerta u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine je postao Hit godine na Top listi klasične muzike Radio Beograda 2 (2012) i Hit nedelje (2014) sa rekordnim brojem glasova u toj emisiji. Godine 2016. godine je snimio kompakt disk Klavirski virtuozitet (dela Baha, Šopena, Lista, Skrjabina, Rahmanjinova i Horovica) koji je izdao PGP-RTS.
Bio je angažovan kao demonstrator na FMU i kao profesor klavira u MŠ Mokranjac. Bio je docent na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu. U zvanju vanrednog profesora radi na FMU.

Loading...