Koncert pijaniste Stevana Spalevića

08.05.2023., 21:00

Pijanista Stevan Spalević radi na Katedri za klavir Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu u zvanju vanrednog profesora. Beogradskoj publici će se ovom prilikom predstaviti delima Betovena, Šopena i Debisija.

Program:
Ludvig van Betoven
Sonata za klavir br. 30 u E–duru, op. 109
Vivace ma non troppo – Adagio espressivo
Prestissimo
Gesangvoll, mit innigster Empfindung – Andante molto cantabile ed espressivo

Frederik Šopen
Etida u Ef–duru, op. 10/8

Klod Debisi
Etida Pour les arpèges composés, L. 136/11

Estampi, L. 100
Pagode
Veče u Granadi
Vrtovi pod kišom

Ostrvo radosti, L. 106

Biografija:
Stevan Spalević (Niš, 1983) je završio osnovnu i srednju muzičku školu u rodnom gradu u klasi Milene Rajković. Zvanje diplomiranog pijaniste stekao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Svetlane Bogino. Postdimplomske studije kamerne muzike je završio na akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci u klasi Bruna Kanina. Doktorirao je na FMU u Beogradu pod mentorstvom Aleksandra Serdara i Sonje Marinković. Od 2021. godine se usavršava na Internacionalnoj akademiji Johan Sebastijan Bah u Alerštetu u Nemačkoj. Postdiplomske studije dirigovanja i klavira upisao je 2022. godine na Akademiji Scuola di Musica di Fiesole u klasi Rikarda Kastra. Od 2010. godine se redovno usavršava na Internacionalnoj letnjoj akademiji Mocarteum i na jednom od najčuvenijih festivala na svetu – Salzburger Festspiele u Salcburgu. Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih pijanista i pedagoga.
Tokom školovanja je učestvovao na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu gde je osvajao najviša priznanja.
Nastupao je kao solista sa Niškim simfonijskim orkestrom. Godine 2015. debituje kao dirigent Simfonijskog orkestra Amoroso i prijatelji. Često nastupa kao solista i dirigent. Održao je brojne koncerte sa flautistkinjom Jelenom Jakovljević. Nastupao je u Holandiji, Španiji, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji kao i u gradovima širom Srbije. Godine 2015. osniva klavirski duo Stevan Nemanja sa pijanistom Nemanjom Egerićem. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije i Udruženja muzičara Sirinks.
Od 2022. godine zaposlen je na Katedri za klavir Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu kao nastavnik klavira i metodike nastave klavira u zvanju – vanredni profesor.

Loading...