Концерт пијанисте Стевана Спалевића

08.05.2023., 21:00

Пијаниста Стеван Спалевић ради на Катедри за клавир Факултета уметности Универзитета у Нишу у звању ванредног професора. Београдској публици ће се овом приликом представити делима Бетовена, Шопена и Дебисија.

Програм:
Лудвиг ван Бетовен
Соната за клавир бр. 30 у Е–дуру, оп. 109
Vivace ma non troppo – Adagio espressivo
Prestissimo
Gesangvoll, mit innigster Empfindung – Andante molto cantabile ed espressivo

Фредерик Шопен
Етида у Еф–дуру, оп. 10/8

Клод Дебиси
Етида Pour les arpèges composés, L. 136/11

Естампи, L. 100
Пагоде
Вече у Гранади
Вртови под кишом

Острво радости, L. 106

Биографија:
Стеван Спалевић (Ниш, 1983) је завршио основну и средњу музичку школу у родном граду у класи Милене Рајковић. Звање дипломираног пијанисте стекао је на Академији уметности у Новом Саду у класи Светлане Богино. Постдимпломске студије камерне музике је завршио на академији Scuola di Musica di Fiesole у Фиренци у класи Бруна Канина. Докторирао је на ФМУ у Београду под менторством Александра Сердара и Соње Маринковић. Од 2021. године се усавршава на Интернационалној академији Јохан Себастијан Бах у Алерштету у Немачкој. Постдипломске студије дириговања и клавира уписао је 2022. године на Академији Scuola di Musica di Fiesole у класи Рикарда Кастра. Од 2010. године се редовно усавршава на Интернационалној летњој академији Моцартеум и на једном од најчувенијих фестивала на свету – Salzburger Festspiele у Салцбургу. Усавршавао се на мајсторским курсевима еминентних пијаниста и педагога.
Током школовања је учествовао на бројним такмичењима у земљи и иностранству где је освајао највиша признања.
Наступао је као солиста са Нишким симфонијским оркестром. Године 2015. дебитује као диригент Симфонијског оркестра Аморосо и пријатељи. Често наступа као солиста и диригент. Одржао је бројне концерте са флаутисткињом Јеленом Јаковљевић. Наступао је у Холандији, Шпанији, Немачкој, Аустрији, Италији, Бугарској, Босни и Херцеговини и Северној Македонији као и у градовима широм Србије. Године 2015. оснива клавирски дуо Стеван Немања са пијанистом Немањом Егерићем. Члан је Удружења музичких уметника Србије и Удружења музичара Сиринкс.
Од 2022. године запослен је на Катедри за клавир Факултета уметности Универзитета у Нишу као наставник клавира и методике наставе клавира у звању – ванредни професор.

Loading...