Концерт пијанисте Златана Божуте

08.05.2023., 20:00

Босанскохерцеговачки пијаниста Златан Божута је виши асистент на Музичкој академији Универзитета у Сарајеву. Београдској публици ће се представити делима Моцарта и Рахмањинова.

Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Варијације Да ти кажем, мама, К. 265

Сергеј Рахмањинов
Музички моменти, оп. 16
Andantino у бе–молу
Allegretto у ес–молу
Andante cantabile у ха–молу
Presto у е–молу
Adagio sostenuto у Дес–дуру
Maestoso у Це–дуру

Биографија:
Пијаниста Златан Божута (Сарајево, 1991) је музичко образовање стекао у класи Драженке Чанковић-Јанковић у Основној музичкој и балетској школи Ново Сарајево. У Средњој музичкој школи у Сарајеву школовао се у класама Милорада Јовановића и Мирјане Јовановић. Дипломирао је и завршио мастер студије на Одсеку за клавир Музичке академије у Сарајеву у класи Драгана Опанчића. Специјализовао се у у програму Talent Music Master Courses у Италији, у класи Рубена Далибалтаyана. Запослен је у звању вишег асистента на Одсеку за клавир, удараљке, харфу и сродне инструменте на Музичкој академији Универзитета у Сарајеву.
Кроз школовање је изградио позицију истакнутог младог пијанисте кроз редовно концертирање, као и успехе на низу пијанистичких такмичења. Похађао је мајсторске радионице истакнутих пијаниста.
Концертирао је у Босни и Херцеговини, Мађарској, Грчкој, Италији, Хрватској, Србији, Црној Гори, Словенији и Македонији. Редовно наступа самостално, али и у камерним саставима. Као солиста је наступао са Сарајевском филхармонијом, и са Симфонијским и гудачким оркестром Музичке академије Универзитета у Сарајеву. Негујући посебан интерес за интерпретацију савремене музике, извео је низ дела из репертоара музике 20. и 21. века, те учествовао у низу премијерних извођења дела савремених композитора (Сијарић, Решидбеговић, Никодијевић…). Као извођач је сарађивао са Винком Глобокаром и Хајнером Гебелсом изводећи босанскохерцеговачке премијере њихових већ етаблираних композиција.
Као композитор активно делује у савременим театарским продукцијама, где је с редитељем Алешом Куртом сарађивао у више представа.

Loading...