Концерт виолинисте Луке Фаулисија и пијанисткиње Бјанке Фаулиси

22.05.2023., 21:00

Концерт Aria и представљање истоименог албума Луке Фаулисија.

Компакт диск Aria је деби албум младог виолинисте српско-италијанско-француског порекла Луке Фаулисија који је у марту 2023. године објавила издавачка кућа Sony Classical. Ово издање представља арије и оперске сцене које су за виолину и клавир аранжирали неки од најпознатијих виолиниста-композитора, али и сам Фаулиси. Међу оперским драгуљима који су овде сабрани налазе се виртуозно концертно дело Kармен фантазија Франца Ваксмана (дело које је прославио Јаша Хајфец), Фантазије на теме из опере Фауст Шарла Гуноа Хенрика Вијењавског, Арија Ленског из опере Евгениј Оњегин П. И. Чајковског коју је за виолину аранжирао виолиниста Леополд Ауер, као и аранжман Луке Фаулисија блиставе арије Виолете из опере Травијата Ђузепа Вердија.

Програм:
Николај Римски-Корсаков / Фриц Крајслер
Химна сунцу, арија Шемаханске царице из опере Златни петлић

Ђузепе Верди / Лука Фаулиси
Sempre libera, теме из опере Травијата

Карол Шимановски / Пaвел Кохањски
Роксанина песма из опере Краљ Рожер

Жорж Бизе / Франц Ваксман
Кармен фантазија, теме из опере Кармен

Жил Масне
Медитација из опере Таис

Петар Иљич Чајковски / Леополд Ауер
Арија Ленског из опере Евгениј Оњегин

Џорџ Гершвин / Јаша Хајфец
It ain’t necessarily so из опере Порги и Бес

Биографије:
Са „звуком од милион долара“ (Пинхас Цукерман), двадесетогодишњи Лука Фаулиси један је од најперспективнијих виолиниста своје генерације. Почео је да свира виолину са три године. Био је студент Бориса Белкина на Конзерваторијуму у Мастрихту у Холандији, а тренутно је студент Павела Бермана на Академији Лоренцо Перози у Бјели, Италија. Током година, кроз лично менторство, неколико истакнутих уметника је утицало на Лукино музичко формирање. Павел Берман за њега каже да је невероватно надарен виртуозни виолиниста, флаутиста Емануел Паи хвали Луку као веома талентованог младића са раскошним инструменталним вештинама и снажним музичким изразом, а према Жан-Жаку Канторову, Лука поседује невероватне могућности. Од недавних наступа издвајају се они са ансамблима Национални оркестар Капитол из Тулуза и Вилсоном Нгом у La Halle aux Grains у Тулузу, Солисти камерате Академије Мењухин у Концертној дворани културно-конгресног центра Луцерна (KKL), Симфонијски оркестар Радио Телевизије Србије у Коларчевој задужбини у Београду, Шчећинска филхармонија под вођством Казеа Скаљонеа. Од важних концерата који му престоје издвајамо његов италијански деби са Филхармонијским оркестром Торина под диригентском палицом Ђампаола Прета, реситал у Паризу у концертној сали Salle Colonne и његов деби на 30. издању Фестивала камерне музике у Салон де Провансу овог лета. Лукин деби албум Арија објавио је Sony Classical International 3. марта 2023. године.

Пијанисткиња Бјанка Фаулиси (Париз,1999) је рођена у породици музичара. Музичко образовање је почела са четири године. Учила је у класи Игора Ласка на конзерваторијуму Schola Cantorum de Paris, затим у класи Романа Палотинија на Регионалном конзерваторијуму (CRR) у Сен Мору. Бјанка је током школовања освајала прве награде на бројним такмичењима као што су: Скрјабин, Николај Рубинштајн у Паризу, Берлинско међународно такмичење Sforzando, Стејнвеј, Клод Кан (захваљујући томе је могла да наступи у чувеној Сали Гаво) и FLAME. Са само шеснаест година, Бјанка је примљена на Париски конзерваторијум (CNSM), номинованa једногласном одлуком жирија, где од септембра 2016. године студира код Клер Дезерт и Романа Палотинија. Као победница конкурса Млади и успешни Радио-телевизије Србије, Бјанка је имала прилику да у дворани Коларчеве задужбине у Београду изведе Листов Први клавирски концерт у пратњи Симфонијског оркестра РТС под диригентском палицом Амоса Талмона. Године 2015. дипломирала је (DEM) на Регионалном конзерваторијуму у Сен Мору, и добила специјалну награду која јој је донела наступ са оркестром на Гала концерту Конзерваторијума у октобру исте године. Бјанка је такође радила са Лилијом Зилбештајн на престижној Accademia Musicale Chigiana у Сијени, и усавршавала се код Татјане Зеликман и Рубена Далибалтајана. Бјанка је наступала у Француској, Немачкој, Италији, Словенији, Србији и Кини. Као камерни музичар наступа са братом Луком Фаулисијем, са којим је у јулу 2020. отворила фестивал Festival d’été de Gargilesse и наступила у Београду у Коларчевој задужбини. Наступала је на бројним добротворним концертима удружења Coline en Ré –  Les Virtuoses du Coeur (Виртуози од срца), и у домовима и установама за пензионере града Париза, што јој је посебно драго.

Loading...