Prolećni koncert Udruženja mladih umetnika „VIVO“

15.05.2023., 20:00

Članice Udruženja – violinistkinja Ema Simović, klarinetistkinja Lara Korenjak i pijanistkinja Jovane Nikolov – i pijanisnjkinja Neda Hofman, izvešće dela za klarinet i klavir Kreka, Lutoslavskog i Šumana, kao i Šumanovu sonatu za violinu i klavir.

Program:
Uroš Krek
Sarabanda za Natašu za klarinet i klavir

Vitold Lutoslavski
Plesni preludijumi za klarinet i klavir
Allegro molto
Andantino
Allegro giocoso
Andante
Allegro molto

Robert Šuman
Sonata za violinu i klavir br. 1 u a–molu, op. 105
Mit leidenschaftlichen Ausdruck
Allegretto
Lebhaft

Fantastični komadi za klarinet i klavir, op. 73
Zart undmit Ausdruck
Lebhaft, leicht
Rasch und mit Feuer

Biografije:
Jovana Nikolov (Beograd, 1998) je počela da svira klavir sa osam godina. Osnovnu i srednju muzičku školu je završila u Beogradu u klasi Siniše Radojčića. Osnovne studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Nataše Mitrović. Master studije je završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Biljane Gorunović, i 2021. godine je upisala master studije, odsek instrumentalna korepeticija na Fakultetu muzičke umetnosti u Ninbergu. Jedan semestar (2019) je pohađala na Muzičkom konzervatorijumu Đuzepe Tartini u Trstu u klasi Masima Gona, u okvoru Erazmus plus programa.
Učestvovala je na brojnim regionalnim i međunarodnim takmičenjima i festivalima, gde je postigla zapažene rezultate kao solista i kao kamerni muzičar. Nastupala je u svim značajnim salama u Beogradu. Više puta je nagrađivana od strane fondova za mlade talente Dositeja. Dobitnica je stipendije za najbolje studente u Republici Srbiji kao i nagrade Slobodanka Milošević-Savić koju dodeljuje FMU najboljem studentu četvrte godine na studijskom programu za klavir. Pohađala je seminare kod poznatih pijanista. Dve godine je bila dobitnica stipendije za majstorski kurs Forum za flautu i klavir u Luksemburgu. Trenutno je BAYHOST stipendista u Nemačkoj, gde redovno nastupa po Bavarskoj regiji u okviru projekta Live Music Now Yehudi Menuhin.
Godine 2022. je dobila poziciju tutora na Fakultetu u Ninbergu.

Ema Simović (2005) je završila Osnovnu i SMŠ Mokranjac u Beogradu, u klasi Tijane Žarković. Osnovno obrazovanje je završila kao dobitnik Vukove diplome i đak generacije. Diplomirala je sa pohvalom Marija Petrović i Janko Ristić kao najbolji učenik Gudačkog odseka MŠ Mokranjac, kao i sa pohvalom Milorad i Zagorka Apostolović za najbolji diplomski ispit na istom odseku. Trenutno je student osnovnih akademskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Marije Misite.
Dobitnica je nagrada na republičkim i  međunarodnim takminječima, među kojima se ističe druge nagrada na takmičenju Zlatne stepenice u Valjevu i prva nagrada na Internacionalnim susretima violinista u Sremskim Karlovcima (2022). Nastupala je na nekim od najznačajnijih scena u Beogradu, uključujući i scenu Kolarčeve zadužbine na kojoj je svirala kao solista. Bila je stipendista Fondacije za mlade talente grada Beograda.
Među 500 prijavljenih, prošla je audiciju za Mladi orkestar Kraljevskog Koncertgebau orkestra, sa kojim je 2021. godine nastupala u Amsterdamu i Kelnu, pod dirigentskom palicom Danijela Hardinga.

Klarinetiskinja Lara Korenjak (Ljubljana, 2001) je maturirala na Konzervatorijumu za muziku i balet u Ljubljani u klasi Dušana Sodje. Studije klarineta je nastavila na Fakultetu muzičke umetnosti u Sarbrikenu u klasi Širli Bril, u čijoj klasi sada studira na Fakultetu muzičke umetnosti u Ninbergu. Redovno nastupa kao član kamernih ansambala i orkestara. Učestvovala je na mnogim međunarodnim festivalima (Clariarte Hartberg, Tiroler Festspiele, Klarinettentage Roth...). Kao solista je nastupala sa Duvačkim orkestrom Konzervatorijuma, Orkestrom Amadeo i Kamernim orkestrom Visoke škole za muziku u Nirnbergu.
Lara Korenjak je dobitnica mnogih nagrada i priznanja na takmičenjima u Sloveniji i u inostranstvu. Pohađala je majstorske kurseve kod svetski priznatih klarinetista i profesora. U sezoni 2022. je svirala projekat u okviru festivala Tiroler Festspiele Erl.
Radi u Muzičkoj školi Roth u Nirnbergu. Svira na instrumentu proizvođača Schwenk&Seggelke iz Bambega.

Neda Hofman-Sretenović (Beograd, 1977) je diplomirala u klasi Arba Valdme na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U istoj klasi završila je i studije na Visokoj školi za muziku u Kelnu (2002), kao stipendista DAAD-a (Deutscher Akademischer Austausch Dienst). Magistrirala je u klasi Rite Kinke na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Godine 2015. doktorirala je kamernu muziku u klasi Zorice Ćetković na FMU u Beogradu, na temu Problemi interpretacije i tehničke realizacije elektroakustičkih dela. 
Bavi se izvođenjem savremene muzike. Godine 2011. osnovala je Ansambl za novu muziku Gradilište, s kojim je od njegovog nastanka do danas održala preko trideset koncerata u zemlji i inostranstvu (Litvanija, Crna Gora, Hrvatska, Izrael). Kao solista i kamerni muzičar, nastupala je u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Makedoniji, Južnoafričkoj Republici, Namibiji i Bocvani.
Nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Kamernim orkestrom Gudači sv. Đorđa, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Gudačkim orkestrom Camerata Academia, kao i sa ženskim akademskim horom Collegium musicum. Snimala je sa Simfonijskim orkestrom Radio Beograda, za produkciju Muzičkog informativnog centra, produkciju Ansambla za novu muziku Gradilište, i za Muzikološko društvo Srbije. Dobitnica je nagrade Aleksandar Pavlović za promociju srpske muzike u zemlji i inostranstvu, koju dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije (2017, 2020).
Zaposlena je kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Loading...