Пролећни концерт Удружења младих уметника „ВИВО“

15.05.2023., 20:00

Чланице Удружења – виолинисткиња Ема Симовић, кларинетисткиња Лара Корењак и пијанисткиња Јоване Николов – и пијанисњкиња Неда Хофман, извешће дела за кларинет и клавир Крека, Лутославског и Шумана, као и Шуманову сонату за виолину и клавир.

Програм:
Урош Крек
Сарабанда за Наташу за кларинет и клавир

Витолд Лутославски
Плесни прелудијуми за кларинет и клавир
Allegro molto
Andantino
Allegro giocoso
Andante
Аllegro molto

Роберт Шуман
Соната за виолину и клавир бр. 1 у а–молу, оп. 105
Mit leidenschaftlichen Ausdruck
Allegretto
Lebhaft

Фантастични комади за кларинет и клавир, оп. 73
Zart undmit Ausdruck
Lebhaft, leicht
Rasch und mit Feuer

Биографије:
Јована Николов (Београд, 1998) је почела да свира клавир са осам година. Основну и средњу музичку школу је завршила у Београду у класи Синише Радојчића. Основне студије је завршила на Факултету музичке уметности у Београду у класи Наташе Митровић. Мастер студије је завршила на Академији уметности у Новом Саду у класи Биљане Горуновић, и 2021. године је уписала мастер студије, одсек инструментална корепетиција на Факултету музичке уметности у Нинбергу. Један семестар (2019) је похађала на Музичком конзерваторијуму Ђузепе Тартини у Трсту у класи Масима Гона, у оквору Еразмус плус програма.
Учествовала је на бројним регионалним и међународним такмичењима и фестивалима, где је постигла запажене резултате као солиста и као камерни музичар. Наступала је у свим значајним салама у Београду. Више пута је награђивана од стране фондова за младе таленте Доситеја. Добитница је стипендије за најбоље студенте у Републици Србији као и награде Слободанка Милошевић-Савић коју додељује ФМУ најбољем студенту четврте године на студијском програму за клавир. Похађала је семинаре код познатих пијаниста. Две године је била добитница стипендије за мајсторски курс Форум за флауту и клавир у Луксембургу. Тренутно је BAYHOST стипендиста у Немачкој, где редовно наступа по Баварској регији у оквиру пројекта Live Music Now Yehudi Menuhin.
Године 2022. је добила позицију тутора на Факултету у Нинбергу.

Ема Симовић (2005) је завршила Основну и СМШ Мокрањац у Београду, у класи Тијане Жарковић. Основно образовање је завршила као добитник Вукове дипломе и ђак генерације. Дипломирала је са похвалом Марија Петровић и Јанко Ристић као најбољи ученик Гудачког одсека МШ Мокрањац, као и са похвалом Милорад и Загорка Апостоловић за најбољи дипломски испит на истом одсеку. Тренутно је студент основних академских студија Факултета музичке уметности у Београду у класи Марије Мисите.
Добитница је награда на републичким и  међународним такмињечима, међу којима се истиче друге награда на такмичењу Златне степенице у Ваљеву и прва награда на Интернационалним сусретима виолиниста у Сремским Карловцима (2022). Наступала је на неким од најзначајнијих сцена у Београду, укључујући и сцену Коларчеве задужбине на којој је свирала као солиста. Била је стипендиста Фондације за младе таленте града Београда.
Међу 500 пријављених, прошла је аудицију за Млади оркестар Краљевског Концертгебау оркестра, са којим је 2021. године наступала у Амстердаму и Келну, под диригентском палицом Данијела Хардинга.

Кларинетискиња Лара Корењак (Љубљана, 2001) је матурирала на Конзерваторијуму за музику и балет у Љубљани у класи Душана Содје. Студије кларинета је наставила на Факултету музичке уметности у Сарбрикену у класи Ширли Брил, у чијој класи сада студира на Факултету музичке уметности у Нинбергу. Редовно наступа као члан камерних ансамбала и оркестара. Учествовала је на многим међународним фестивалима (Clariarte Hartberg, Tiroler Festspiele, Klarinettentage Roth...). Као солиста је наступала са Дувачким оркестром Конзерваторијума, Оркестром Амадео и Камерним оркестром Високе школе за музику у Нирнбергу.
Лара Корењак је добитница многих награда и признања на такмичењима у Словенији и у иностранству. Похађала је мајсторске курсеве код светски признатих кларинетиста и професора. У сезони 2022. је свирала пројекат у оквиру фестивала Tiroler Festspiele Erl.
Ради у Музичкој школи Roth у Нирнбергу. Свира на инструменту произвођача Schwenk&Seggelke из Бамбега.

Неда Хофман-Сретеновић (Београд, 1977) је дипломирала у класи Арба Валдме на Факултету музичке уметности у Београду. У истој класи завршила је и студије на Високој школи за музику у Келну (2002), као стипендиста ДААД-а (Deutscher Akademischer Austausch Dienst). Магистрирала је у класи Рите Кинке на Академији уметности у Новом Саду. Године 2015. докторирала је камерну музику у класи Зорице Ћетковић на ФМУ у Београду, на тему Проблеми интерпретације и техничке реализације електроакустичких дела. 
Бави се извођењем савремене музике. Године 2011. основала је Ансамбл за нову музику Градилиште, с којим је од његовог настанка до данас одржала преко тридесет концерата у земљи и иностранству (Литванија, Црна Гора, Хрватска, Израел). Као солиста и камерни музичар, наступала је у Немачкој, Француској, Италији, Грчкој, Македонији, Јужноафричкој Републици, Намибији и Боцвани.
Наступала је са Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије, Камерним оркестром Гудачи св. Ђорђа, Београдским гудачким оркестром Душан Сковран, Гудачким оркестром Camerata Academia, као и са женским академским хором Collegium musicum. Снимала је са Симфонијским оркестром Радио Београда, за продукцију Музичког информативног центра, продукцију Ансамбла за нову музику Градилиште, и за Музиколошко друштво Србије. Добитница је награде Александар Павловић за промоцију српске музике у земљи и иностранству, коју додељује Удружење композитора Србије (2017, 2020).
Запослена је као виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте Факултета музичке уметности у Београду.

Loading...