Koncert violinistkinje Tare Laban i pijanistkinje Jasmine Raković

22.05.2023., 19:00

Mlada violinistkinja Tara Laban je učenica četvrtog razreda SMŠ Mokranjac u klasi prof. Vladimira Vasiljevića. Dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima. Predstaviće nam se delima Baha, Mendelsona i Paganinija.

Program:
Johan Sebastijan Bah

Partita za solo violinu br. 3 u E–duru, BWV 1006 (izbor)
I Preludio
II Loure

Feliks Mendelson
Koncert za violinu u e-molu, op. 64
Allegro molto appassionato
Andante
Allegro molto vivace

Nikolo Paganini
Kapris za solo violinu u De–duru, op. 1/20

Biografije:
Tara Laban (2005) je učenica 4. razreda SMŠ Mokranjac u klasi Vladimira Vasiljevića. Usavršavala se kod poznatih violinista i pedagoga. Nastupala je kao solista i održavala resitale u najznačajnijim salama u Beogradu (Kolarčeva zadužbina, Galerija SANU, KCB, Narodna biblioteka Srbije, Atelje 212, Narodni muzej), i u Bosni i Hercegovini.
Imala je zapažene nastupe tokom seminara Mozart Italia u Narniju. Osvojila je brojne nagrade, a izdvajaju se prve nagrade na Republičkom takmičenju kao solista (2016, 2021, 2023), kao i proglašenje laureata u kategoriji kamerne muzike, prve nagrade na Stringfestu (Sremska Mitrovica), zvanje laureata na međunarodnom takmičenju Binički (2023), prva nagrada i laureat na takmičenju Eugen Cuteanu (Temišvar), i druga nagrada na internacionalnom takmičenju Val Tidone (Italija).
Tara Laban je dobitnica specijalnih nagrada Jelena Lela Abramović i Ljubivoje Nikolić, koje dodeljuje Udruženje Mokranjac, kao i nagrade Marija Petrović i Janko Ristić koju dodeljuje SMŠ Mokranjac za najboljeg učenika gudačkog odseka. Predstavljala je školu na Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije i ponela prve nagrade u sve tri kategorije (solista, kamerni sastav i orkestar).
Nastupala je kao član i solista Regionalne dečije filharmonije i Orkestra EUYO (Orkestra mladih Evropske unije). Nosilac je stipendija Fondacije za mlade talente Grada Beograda, i Ministarstva prosvete i nauke RS za izuzetno nadarene učenike i studente.

Pijanistkinja Jasmina Raković (1988, Beograd) je zaposlena u MŠ Mokranjac u Beogradu kao klavirski saradnik na gudačkom odseku. Trenutno je studentkinja završne godine doktorskih studija na FMU u oblasti kamerne muzike. Redovno nastupa kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik u svim značajnim salama u Beogradu, širom Srbije, kao i u gradovima širom Evrope (Amsterdam, Minhen, Barselona, Prag, Milano, Rim). U okviru proslave Dana škole MŠ Mokranjac u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine nastupa i kao čembalistkinja (baso kontinuo).
Usavršavala se na majstorskim kursevima. U oblasti kamerne muzike se usavršavala kod violončeliste Aner Bilsme, Džefa Koena u oblasti lida, i Tami Kanazave i Juval Admonija u okviru klavirskog dua. Redovno nastupa na festivalima kao što su Sona Mollet u Španiji, Piano Summer u Vranju, Piano City u Novom Sadu, Piano Fest u Subotici i Constantinus u Nišu.
Bila je organizator niza koncerata pod nazivom Klara Šuman – žena ispred svog vremena, povodom 200 godina od rođenja ove pijanistkinje i kompozitorke. Organizovala je i niz koncerata posvećenih kamernoj muzici Ljubice Marić kao deo interdisciplinarnog projekta sa slikarima iz Udruženja slikara i ljubitelja slikarstva Kornjača pod nazivom Prve školovane žene Srbije. Projekat je podržao Sokoj.

Loading...