Концерт виолинисткиње Таре Лабан и пијанисткиње Јасмине Раковић

22.05.2023., 19:00

Млада виолинисткиња Тара Лабан је ученица четвртог разреда СМШ Мокрањац у класи проф. Владимира Васиљевића. Добитница је бројних награда на међународним такмичењима. Представиће нам се делима Баха, Менделсона и Паганинија.

Програм:
Јохан Себастијан Бах

Партита за соло виолину бр. 3 у Е–дуру, BWV 1006 (избор)
I Preludio
II Loure

Феликс Менделсон
Концерт за виолину у е-молу, оп. 64
Allegro molto appassionato
Andante
Allegro molto vivace

Николо Паганини
Каприс за соло виолину у Де–дуру, оп. 1/20

Биографије:
Тара Лабан (2005) је ученица 4. разреда СМШ Мокрањац у класи Владимира Васиљевића. Усавршавала се код познатих виолиниста и педагога. Наступала је као солиста и одржавала реситале у најзначајнијим салама у Београду (Коларчева задужбина, Галерија САНУ, КЦБ, Народна библиотека Србије, Атеље 212, Народни музеј), и у Босни и Херцеговини.
Имала је запажене наступе током семинара Mozart Italia у Нарнију. Освојила је бројне награде, а издвајају се прве награде на Републичком такмичењу као солиста (2016, 2021, 2023), као и проглашење лауреата у категорији камерне музике, прве награде на Стрингфесту (Сремска Митровица), звање лауреата на међународном такмичењу Бинички (2023), прва награда и лауреат на такмичењу Eugen Cuteanu (Темишвар), и друга награда на интернационалном такмичењу Val Tidone (Италија).
Тара Лабан је добитница специјалних награда Јелена Лела Абрамовић и Љубивоје Николић, које додељује Удружење Мокрањац, као и награде Марија Петровић и Јанко Ристић коју додељује СМШ Мокрањац за најбољег ученика гудачког одсека. Представљала је школу на Фестивалу музичких и балетских школа Србије и понела прве награде у све три категорије (солиста, камерни састав и оркестар).
Наступала је као члан и солиста Регионалне дечије филхармоније и Оркестра EUYO (Оркестра младих Европске уније). Носилац је стипендија Фондације за младе таленте Града Београда, и Министарства просвете и науке РС за изузетно надарене ученике и студенте.

Пијанисткиња Јасмина Раковић (1988, Београд) је запослена у МШ Мокрањац у Београду као клавирски сарадник на гудачком одсеку. Тренутно је студенткиња завршне године докторских студија на ФМУ у области камерне музике. Редовно наступа као солиста, камерни музичар и клавирски сарадник у свим значајним салама у Београду, широм Србије, као и у градовима широм Европе (Амстердам, Минхен, Барселона, Праг, Милано, Рим). У оквиру прославе Дана школе МШ Мокрањац у Великој сали Коларчеве задужбине наступа и као чембалисткиња (басо континуо).
Усавршавала се на мајсторским курсевима. У области камерне музике се усавршавала код виолончелисте Анер Билсме, Џефа Коена у области лида, и Тами Каназаве и Јувал Адмонија у оквиру клавирског дуа. Редовно наступа на фестивалима као што су Sona Mollet у Шпанији, Piano Summer у Врању, Piano City у Новом Саду, Piano Fest у Суботици и Constantinus у Нишу.
Била је организатор низа концерата под називом Клара Шуман – жена испред свог времена, поводом 200 година од рођења ове пијанисткиње и композиторке. Организовала је и низ концерата посвећених камерној музици Љубице Марић као део интердисциплинарног пројекта са сликарима из Удружења сликара и љубитеља сликарства Корњача под називом Прве школоване жене Србије. Пројекат је подржао Сокој.

Loading...