ОТКОПАВАЊЕ КОЛЕКЦИЈЕ_UNEARTHING THE COLLECTION

11.05.2023-17.06.2023, 12:00-20:00

Галерија Podroom
11. 5 – 17. 6. 2023.

 

ОТКОПАВАЊЕ КОЛЕКЦИЈЕ_UNEARTHING THE COLLECTION

 

Пратећи програми:

Четвртак, 18. мај у 19.00
Вођење кроз изложбу са чланом кустоског тима Владимиром Бјеличићем

Четвртак, 1. јун у 19.00
Од кабинета до колекције и назад?, предавање/вођена тура др Милене Јокановић у чијем фокусу ће бити изложбени поступак инспирисан историјским примерима кабинета реткости

Четвртак, 8. јун у 19.00
Вођење кроз изложбу са члановима кустоског тима Јаном Глигоријевић и Владимиром Бјеличићем

Петак, 16. јун у 17.00
Демонтажа изложбе
Јавни перформативни догађај у присуству неколицине гостију и кустоског тима

 

Уметници
Ана Крстић, Александар Димитријевић, Вук Ћосић, Владан Радовановић, Влатка Хорват, Душица Дражић, Дубравка Секулић, Зоран Поповић, Ивана Смиљанић, Јука Коркеила, Карла Мати, Љубица Сокић, Миша Младеновић, Младен Бизумић, Нена Скоко, Перица Донков, Синиша Илић

 

ОТКОПАВАЊЕ КОЛЕКЦИЈЕ представља кустоско-уметнички хибрид произашао из сарадње историчара уметности Зоране Ђаковић Миннити, Јане Глигоријевић, Владимира Бјеличића и уметника Синише Илића са идејом преиспитивања статуса Колекције Октобарски салон.

Инспирисан историјским праксама кабинета реткости, овај хибрид се у великој мери наслања на истраживање које су Ђаковић Minniti и Илић започели са пројектом Колекција Деценија представљеним у Водњану, Панчеву, Ужицу и Смедереву, желећи да истраже како колекција утиче на уметничку сцену у свом окружењу, како је дефинише и како покреће даља уметничка размишљања и продукцију радова.

Прилика да се поједини радови поново „откопају” и прикажу јавности пружиће другачији поглед на свет једне колекције лишен терета митоманије и минулих излагачких политика. Уписивањем разиграног наратива и перформативности отвориће се питања значења и значаја једне колекције у ширем друштвеном и политичком смислу. На тај начин одабрана уметничка дела, али и цела колекција подлежу новој интервенцији и још једном постају полигон за производњу знања о феноменима савремености.

 

О Колекцији Октобарски салон
Уметник Јан Фабр поклонио је 2012. године свој рад I am a one-man movement Културном центру Београда, који је претходно био изложен на 52. Октобарском салону. Његов гест подстакао је идеју о баштињењу уметничких радова излаганих на овој престижној манифестацији, што је инспирисало настанак Колекције Октобарски салон. Са преко сто педесет поклоњених и откупљених радова, ова колекција одражава јединствен скуп различитих пракси и поетика уметница и уметника активних у интернационалном контексту.

Loading...