Представљање компакт-диска „Електроминимал“ са делима Владимира Тошића

15.05.2023., 19:00

Компакт-диск Електроминимал садржи музику за рок састав и електронику. O издању ће говорити рок-критичар Петар Јањатовић, извођач Владимир Глигорић и аутор, Владимир Тошић. Диск је издала штампарија Staze & Paperworks из Београда.

На програму су снимци композиција:
Алтус за рок састав у извођењу Владимира Тошића

Аркус за електронику

Медиал 10 за рок састав у извођењу Владимира Глигорића

Композитор Владимир Тошић о компакт-диску каже:
Практично од самог почетка свог композиторског деловања имам потребу да своје композиције бојим прерадама за различите инструменте и ансамбле.
Пројекат Електроминимал је на неки начин логична последица таквог приступа. На диску се налазе композиције које су већ имале многобројна извођења, у више варијанти, али овом приликом оне су електрифициране! Разлог је тај што ми се чини да су у уметничкој музици запостављени неки инструменти који су данас својим звуком присутни свуда око нас. При томе мислим првенствено на електичну гитару, која је од средине двадестог века доминантан инструмент у популарној музици, али која се веома ретко чује у оквирима сериозне музике, али и на разне врсте синтетичких или семплованих звучних боја. Сматрао сам да би неке моје композиције обрађене за те инструменте могле да нађу неку нову публику. Из тог разлога верујем да уметничка музика овако упакована у инструментаријум популарене, или амбијенталне музике, можда можа да допре и до неких нових слушалаца који су практично одрасли на таквом звуку. Јер то је звук који се чује у сваком тренутку са радија, телевизије и друштвених мрежа, дакле то је звук са којим је одрастала већ моја генерација а поготову садашњи млади нараштаји.

Биографија:
Владимир Тошић (Београд, 1949) је композитор, мултимедијални уметник, редовни професор Факултета музичке уметности у Београду. Студије композиције завршио је у класи Василија Мокрањца на истом факултету. Током студија је почео да делује јавно као аутор у тадашњој Југославији а затим и у иностранству (Француска, Мађарска, Италија, САД…). Освојио је прву награду на конкурсу за композицију Thomas Bloch (Париз, 2000) и трећу награду на такмичењу за композицију Gitarrentage für Kinder (Немачка, 2011). Основа стваралачког приступа Владимира Тошића је редукционистички принцип изградње дела. Сва његова остварења су заснована на веома малом броју различитих елемената, а понекад чак и на само једном (боји, ритму, хармонији…). Једна од битних и изразитих особина његовог стваралаштва је процесуална организација. Дело настаје веома поступним развојем почетног језгра помоћу изабраног поступка без наглих промена и без сукоба различитих музичких материјала. Може се рећи да скоро сва његова дела имају важне, и лако уочљиве, заједничке особине: процесуалну организацију, симетричну лучну форму, репетитивност и инсистирање на боји. Најважнија дела Владимира Тошића су: Вариал, Дуал, Триал, Воксал, Фисија… Све ове композиције имају неколико верзија за различите инструменте и саставе.

Loading...