Три погледа. Оглед о перцепцији • Милена Петронијевић, Милан Добрић и Биљана Добрић

11.05.2023-17.06.2023, 12:00-20:00

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
11. 5 – 17. 6. 2023.
Срђан Вељовић, уметнички директор Галерије Артгет за 2023. годину

 

Три погледа. Оглед о перцепцији.
Милена Петронијевић, Милан Добрић и Биљана Добрић

 

Пратећи програм:
3 – 10. 6. 2023.
Фотографска радионица ОГЛЕД О ПЕРЦЕПЦИЈИ
Радионицу води Срђан Вељовић
Потребно је пријављивање

 

Троје аутора доносе сопствене погледе на свакодневицу. Смештени у временски размак од једне и по генерације пружају увиде у појам тако пун значења да нам је тешко и оперисати њиме.

Поглед у Косово.

Фотографије Биљане Добрић део су личне фотографске праксе крајем осамдестих и почетком деведесетих година двадесетог века. Углавном из приватног домена, са повременим одмацима ка политичком, врло прецизно скицирају време пре катастрофе.
Милан Добрић својим погледом обухвата простор Косовске Митровице. Бележећи трагове живота, склањајући поглед ка његовим ивицама, правећи свет по својој мери, пружа нам двојни увид: сирово документарни и контемплативни.

Милена Петронијевић границе свог света сместила је у замућени поглед кроз прозоре своје собе у Лепосавићу.

„Да би нормално живели и опстали, свако је око себе морао створити сопствени мехур, иза којег је све нејасно и неодређено, баш као и на овим фотографијама. Како веровати у истину када постоји толико њених верзија. Сваким даном читамо о различитој стварности као замагљеној истини и пред њом бивамо парализовани.” – Милена Петронијевић.

Ова три аутора, посредујући слику и осећај простора на коме живе, дају нам увид у померање ка крајњој субјективности и образовање перцепције по себи.

Милена Петронијевић, рођена у Лепосавићу 1999. године, студент је завршне године графичког дизајна, одсек Графика књиге на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Током студија проналази интересовање и за друге уметничке медије, као што су графика и фотографија. Свој уметнички израз тежи да прошири и у друге уметничке медије. До сада је излагала на бројним групним изложбама.

Милан Добрић (1991.) рођен је у Косовској Митровици где је завршио основно, средње и више образовање. Тренутно је студент мастер студија на Одсеку за графички дизајн на Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Фотографијом је почео да се бави на крају средње школе из
хобија, а делимично и професионално, фотографишући углавном различите догађаје у Косовској Митровици и околини. Добитник је више награда на фотографским конкурсима и иза себе има неколико самосталних и колективних изложби. Власник је мање приватне компаније која се бави мултимедијом (графичким и веб дизајном, фотографијом и видео продукцијом). Поред тога, директор је и једне локалне невладине организације која се бави предузетништвом и неформалном едукацијом младих на Косову.

Биљана Добрић (1965.) рођена у Косовској Митровици. Студирала на Филолошком факултету у Београду (1983-1987). Ради као професор енглеског језика у Гимназији у Косовској Митровици од 1987. године. Мајка четворо деце. Има разне хобије: пева у црквеном хору, фотографише, проучава језике и културе Кине и Јапана, и примењује разне ручне радове (хеклање, плетење, вез и израда предмета од рециклираног материјала). Фотографије изложене у галерији настале су углавном у периоду током и после студија.

Loading...