ПОМЕРЕН ТЕРМИН – УМРЕЖЕНА СЛИКА Маје Станковић

05.05.2023., 12:00-20:00

Због трагедије која се догодила основној школи у Београду 3. маја, сви програми Културног центра Београда обустављају се до понедељка, 8. маја.

———————————————————————————————–

 

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
Петак, 5. мај у 19.00

Разговор поводом књиге
УМРЕЖЕНА СЛИКА

Маје Станковић

 

Учествују: Јован Чекић, Мишко Шуваковић, Јасмина Чубрило, Борут Вилд, Предраг Терзић и ауторка књиге.

Уметнички рад на почетку 21. века зависи од читавог низа нових фактора: свеприсутне дигитализације, актуелних трендова на глобалном уметничком тржишту, танких или непостојећих граница између високе и ниске културе. Без обзира на недоступност или нестанак оригинала, користимо се дигиталном репродукцијом, која на тај начин постаје супститут дела: субјект више није једини извор слике нити је уметник једини произвођач.
Како се свет све више повезује, шири се и контекст у коме новонастали уметнички радови циркулишу, а њихов положај најприближније се може приказати мрежом – смисао уметничког рада постаје променљив и контекстуалан.

 

Маја Станковић је теоретичарка и историчарка уметности која у својим радовима и истраживањима покушава да одговори на питања: зашто је контекст неопходан за разумевање савремене уметности? Како су нестале јасне границе између институционалног и ванинституционалног уметничког деловања, али и између уметничког и неуметничког? Како је биополитика ушла у уметност и шта су биополитичке праксе?
Дипломирала историју модерне уметности на Филозофском факултету Универзитета у Београду 2001. године. Магистрирала је 2008. године, а 2013. године је докторирала на истом факултету. Од 2001. године објављује радове из области савремене уметности, теорије и критике. Једна је од покретача првог електронског часописа за савремену уметност di-passage.org (2002–08) (са Маидом Груден, Маром Прохаском Марковић и Јованом Чекићем), студентског електронског часописа о савременој уметности и култури Пропелер (2010–2016) у оквиру Департмана за дигиталне уметности ФМК, као и платформе studijesavremenosti.org (2017–) (са Јованом Чекићем).
Од 2008. чланица је међународног удружења ликовних критичара AICA. Од 2011. године предаје на Факултету за медије и комуникације, на Департману за дигиталне уметности, где је редовна професорка. Добитница је награде „Лазар Трифуновић” за 2018. годину.

 

Више о књизи: https://bit.ly/3vlOK6d

Loading...