Za koga • Vuk Ćosić

25.05.2023., 12:00-20:00

Beogradski izlog, Knez Mihailova 6, izlog pored ulaza
Četvrtak, 25. maj 2023.
(tokom celog dana)

 

Vuk Ćosić
ZA KOGA

 

Na spektakularnim proslavama rođendana doživotnog predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita 1972. i 1973. godine bile su upriličene tzv. „navijačke koreografije” (eng. Card Stunt). Koordinisani gledaoci (ili pioniri vojnici radnici seljaci studenti) na tribinama su, držeći nad glavama obojane kartone, svojim telima ispisivali slogane ili kreirali slike.

Ti prizori su, sa pola veka odmaka, vizuelno i konceptualno intrigantni jer na neočekivan način spajaju kulturu sećanja s istorijatom kompjuterske grafike. Nameće se poetično čitanje, da navijačke koreografije izjednačavaju pojedinca s pikselom, a zajednicu s monitorom. Posledično, tipične kompjuterske greške (eng. glitch) kod iscrtavanja slika ili slova nisu tek krivo postavljeni pikseli, već ih je kod navijačkih koreografija moguće interpretirati kao nameran akt neslaganja ili otpora. Navijačke koreografije plodno su asocijativno polje s brojnim dodatnim psiho-socijalnim konotacijama.

U galeriji Art Radionica Lazareti u Dubrovniku postavljena je reprodukcija prve polovine dobro poznatog slogana „Za koga” koji lišen odgovora „za narod, za partiju, za Tita” odjednom postaje neobično savremen. U tako otvorenom dijaloškom obliku moguće je videti direktnu evolucijsku liniju koja povezuje taj slogan sa kasnijim političkim marketingom u većini plemenskih država nastalih raspadom Jugoslavije: Za našu decu (Srpska Napredna Stranka), Zna se (HDZ), Milo, nego ko (Đukanović), Narod zna (SDA)…

Ovaj rad želi da podseti na činjenicu da je naš prokleto statičan kolektivni imaginarijum sastavljen, ne samo od metafora koje su bile sugerisane nama samima i jedinstvenim kroz socijalizaciju i javni dijalog, nego su u velikoj meri neprimetno nasleđene, priznali mi to ili ne.

Reprodukcija slogana ZA KOGA postavljena je u Art Radionici Lazareti tačno na pedestu godišnjicu sleta 1973. godine. Isti slogan reprodukovan je digitalno kao Augmented Reality (AR) objekat i slikan je na istorijskoj lokaciji stadiona JNA u Beogradu. Snimci te AR reprodukcije istog dana, 25. maja 2023. biće izloženi u izlogu Beogradskog izloga Kulturnog centra Beograda.

 

Vuk Ćosić – Umjetnost teksta, Art Radionica Lazareti, Dubrovnik (25. 5. – 9. 6. 2023.)
Vuk Ćosić – Za koga, Beogradski izlog, Kulturni centar Beograda, Beograd, 25. 5. 2023.

 

Rad Za koga
Produkcija: ARL + Kulturni Centar Beograd
Zahvalnost upravi Stadiona Partizan (bivši Stadion JNA)
Dokumentarna fotografija: Foto arhiv Josipa Broza Tita, Muzej Jugoslavije, Beograd
Augmented Reality: MUD Foundation Miami
Nacija – Kultura • Prijelom: Irena Wölle • Model AI: Marko Plahuta

 


Naslovna fotografija:

Završna svečanost na stadionu JNA povodom Dana Mladosti: program omladine i pionira, Beograd, 25. 5. 1973.
Foto-arhiv Josipa Broza Tita, Muzej Jugoslavije

Loading...