За кога • Вук Ћосић

25.05.2023., 12:00-20:00

Београдски излог, Кнез Михаилова 6, излог поред улаза
Четвртак, 25. мај 2023.
(током целог дана)

 

Вук Ћосић
ЗА КОГА

 

На спектакуларним прославама рођендана доживотног председника Југославије Јосипа Броза Тита 1972. и 1973. године биле су уприличене тзв. „навијачке кореографије” (енг. Card Stunt). Координисани гледаоци (или пионири војници радници сељаци студенти) на трибинама су, држећи над главама обојане картоне, својим телима исписивали слогане или креирали слике.

Ти призори су, са пола века одмака, визуелно и концептуално интригантни јер на неочекиван начин спајају културу сећања с историјатом компјутерске графике. Намеће се поетично читање, да навијачке кореографије изједначавају појединца с пикселом, а заједницу с монитором. Последично, типичне компјутерске грешке (енг. glitch) код исцртавања слика или слова нису тек криво постављени пиксели, већ их је код навијачких кореографија могуће интерпретирати као намеран акт неслагања или отпора. Навијачке кореографије плодно су асоцијативно поље с бројним додатним психо-социјалним конотацијама.

У галерији Арт Радионица Лазарети у Дубровнику постављена је репродукција прве половине добро познатог слогана „За кога” који лишен одговора „за народ, за партију, за Тита” одједном постаје необично савремен. У тако отвореном дијалошком облику могуће је видети директну еволуцијску линију која повезује тај слоган са каснијим политичким маркетингом у већини племенских држава насталих распадом Југославије: За нашу децу (Српска Напредна Странка), Зна се (ХДЗ), Мило, него ко (Ђукановић), Народ зна (СДА)…

Овај рад жели да подсети на чињеницу да је наш проклето статичан колективни имагинаријум састављен, не само од метафора које су биле сугерисане нама самима и јединственим кроз социјализацију и јавни дијалог, него су у великој мери неприметно наслеђене, признали ми то или не.

Репродукција слогана ЗА КОГА постављена је у Арт Радионици Лазарети тачно на педесту годишњицу слета 1973. године. Исти слоган репродукован је дигитално као Augmented Reality (AR) објекат и сликан је на историјској локацији стадиона ЈНА у Београду. Снимци те AR репродукције истог дана, 25. маја 2023. биће изложени у излогу Београдског излога Културног центра Београда.

 

Вук Ћосић – Умјетност текста, Арт Радионица Лазарети, Дубровник (25. 5. – 9. 6. 2023.)
Вук Ћосић – За кога, Београдски излог, Културни центар Београда, Београд, 25. 5. 2023.

 

Rad За кога
Продукција: АРЛ + Културни Центар Београд
Захвалност управи Стадиона Партизан (бивши Стадион ЈНА)
Документарна фотографија: Фото архив Јосипа Броза Тита, Музеј Југославије, Београд
Augmented Reality: MUD Foundation Miami
Нација – Култура • Пријелом: Irena Wölle • Модел АI: Марко Плахута

 


Насловна фотографија:

Завршна свечаност на стадиону ЈНА поводом Дана Младости: програм омладине и пионира, Београд, 25. 5. 1973.
Фото-архив Јосипа Броза Тита, Музеј Југославије

Loading...