23. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: ЖОЛТ МЕСАРОШ

26.06.2023., 20:00

Прилику да отвори 23. издање међународног фестивала Дани оргуља – Dies organorum имаће мађарски оргуљаш Жолт Месарош, истраживач опуса за оргуље Франца Листа, оргуљаш и музички директор у Главној жупној цркви унутар зидина Будимпеште, награђиван и као оргуљаш и као композитор. Месарош је посвећен популаризацији оргуљске музике и промоцији мађарске музичке културе. Његове наступе у Београду на Данима оргуља 26. јуна и у Суобтици у оквиру манифестације Ноћ оргуља 10. јуна, подржало је Одељење за културу Амбасаде Мађарске – Collegium Hungaricum у Београду.

Аутор фотографије: Lugosi Péter

Програм:
Жолт Мате Месарош (1992)
Концертна увертира Омаж Кодаљу Золтану

Eрнст фон Дохнањи (1877–1960)
Тема и варијације из Симфонијских минута, оп. 36 (транскрипција за оргуље: Ж. М. Месарош)

Рихард Вагнер (1813–1883)
Хор ходочасника из опере Танхојзер (транскрипција за оргуље: Франц Лист)

Франц Лист (1811–1886)
Утеха у Дес–дуру

Луј Вијерн (1870–1937)
Финале из Оргуљске симфоније бр. 1 у де–молу, оп. 14

Франц Лист
Ave Maria d’Arcadelt

Варијације на тему Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen

Биографија:
Добитник Junior Prima Award у области музике, оргуљаш Жолт Месарош издваја се као један од најуспешнијих мађарских оргуљаша данас. Усмерен је на истраживање опуса за оргуље и хармонијум Франца Листа и активан као музички директор у Главној жупној цркви унутар зидина Будимпеште (Црква узнесења Блажене Дјевице Марије), која је дуго била центар културних дешавања у граду. Тако је и сам Франц Лист често бивао гост у овој цркви, изводећи или диригујући своја дела. Месарош је такође и директор црквеног хора (Regens Chori).
Дипломирао је 2018. године са највишим признањима на Музичкој академији Франц Лист у Будимпешти, где тренутно завршава докторске студије. Добитник је стипендије Annie Fischer у области извођачких уметности, као и ступендије Мађарске академије уметности (2020) и стипендије програма New National Excellence (2021, 2022). Посвећен је популаризацији оргуљске музике и промоцији мађарске музичке културе. Са тим циљем, а као стипендиста Мађарске академије уметности, спроводи истраживање и припрема едицију комплетног опуса за оргуље и хармонијум Франца Листа.
Одржао је стотине концерата широм Мађарске, у европским градовима и на престижним оргуљским фестивалима. Током 2022. године први пут је одржао реситале у САД, у Филаделфији, и у Израелу и Палестини на фестивалу оргуља Terra Sancta. Редовно наступа са најзначајнијим мађарским ансамблима. Такође, Жолт Месарош је уметнички директор Међународног фестивала оргуља у Будимпешти.
Као оргуљаш, освојио је прву награду на такмичењу Filharmonia Hungary 2012. године, а као композитор, на истом такмичењу 2022. године, освојио је трећу награду. На такмичењу композитора Надбискупије у Веспрему, Мађарска, његова Миса за мешовити хор и оркестар освојила је трећу награду. На концертима често изводи сопствене транскрипције за оргуље, а премијерно је извео многа дела савремена мађарских аутора, које су њему посвећена.

Loading...