23. Међународни фестивал „Дани оргуља“ – ЛЕТЊА ШКОЛА ОРГУЉА

26.06.2023-06.07.2023, 10:00

Током своје посете Београду, гостујући оргуљаши који наступају на 23. међународном фестивалу „Дани оргуља – Dies organorum“ (26. јун – 6. јул) издвојиће време да се сусретну са студентима оргуља и колегама оргуљашима, као и са заинтересованим студентима композиције, чембала и музикологије и разговарају о одабраним темама које проистичу из њихових концертних програма или интересовања и пројеката којима су у последње време посвећени.
Активни полазници курсева имаће прилику да се представе фестивалској публици на затварању фестивала Дана оруља, 6. јула у 19 сати у Катедрали Блажене Дјевице Марије.

ЧЕТВРТАК, 6. ЈУЛ 2023. у 19.00
Концерта полазника Летње школе оргуља
Програм:

Маја Гриналт
Завршна песма из мјузикла Нотана, транскрипција за оргуље: М. Гриналт

Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Корални прелудијум Auf meinen lieben Gott, BWV 646
МАЈА ГРИНАЛТ

Леон Белман (1862–1897)
Prière à Notre-Dame, III став из Готске свите, оп. 25
ЖИВОЈИН МЛАДЕНОВИЋ
I година ФМУ у Београду

Луј-Никола Клерамбо (1676–1749)
Suite du deuxieme ton (избор)
I Plein jeux
IV Basse de cromorne

Јан Питерсон Свелинк (1562–1621)
Ballo del granduca
, SwWV 319
АЛЕКСАНДЕР КАЗАКОВ, апсолвент на Конзерваторијуму у Санкт Петербургу

Дитрих Букстехуде (1637–1707)
Прелудијум и фуга у а–молу, BuxWV 153
СИМОНИДА АТАНАСКОВИЋ, Дипломац МШ Мокрањац

Филип Глас (1937)
Mad rush
АЛЕКСАНДЕР КАЗАКОВ

Ежен Жигу (1844–1925)
Токата у ха–молу
СИМОНИДА АТАНАСКОВИЋ

***

Сусрети се одвијају у Катедрали Блажене Дјевице Марије, према следећем распореду:
Понедељак, 26. јун
10.00 – 13.00
ДОМИНИК ЗУСТЕК
– слободна тема

Уторак, 27. јул
10.00 – 14.00
ЖОЛТ МЕСАРОШ
– Стваралаштво Франца Листа за оргуље и хармонијум
– слободна тема

Среда, 28. јун
10.00 – 12.00
ДОМИНИК ЗУСТЕК
– Компоновање за оргуље, изазови и могућности

12.00 – 14.00
АНДРЕЈА АНДРИЋ
In Contrario Motu теме, инспирација и идеје у мојој музици за оргуље

Уторак, 4. јул
10.00 – 14.00
ЏЕРЕМИ ЏОЗЕФ

Среда, 5. јул
12.00 – 14.00
ЏЕРЕМИ ЏОЗЕФ

Четвртак, 6. јул
10.00 – 12.00
Припрема полазника за концерт

19.00
Концерт полазника Летње школе оргуља

*у зависности од броја пријављених учесника, могуће су мање корекције у трајању термина, о чему ће сви пријављени бити на време обавештени.

Пријављивање:
Позивамо све заинтересоване да се пријаве за сустрете. Потребно је да пошаљете своје податке мејлом на damjana.njegic@kcb.org.rs и то име и презиме, годиште, школа, ангажовање, контакт телефон, као за који сустрет се пријављујете. Уколико сте оргуљаш и желите да активно учествујете на неком од три курса, молимо Вас да доставите свој програм (композитор и назив композиције са опусом).

О предавачима:
ДОМИНИК ЗУСТЕК (Dominik Susteck, Бохум, Немачка, 1977) је студирао у Есену, Келну и Зарбрикену изучавајући духовну музику, музичку теорију и композицију; завршио је концертни испит из оргуља. На Студијском семинару у Вуперталу положио је други државни испит из музике. Током студија црквене музике je био лектор за теорију музике и оргуље у Бискупској школи духовне музике у Есену, што је користио за ширење и укључивање савремене музике у црквену делатност. Такође је био предавач на Универзитету Фолкванг у Есену, Високој школи Роберт Шуман у Диселдорфу и на Високој школи Франц Лист у Вајмару. Био је гостујући предавач на Високој школи за музику и игру у Келну, Високој школи за сакралну музику у Дрездену, као и у Келнској надбискупији, Есенској епархији и Епархији у Мајнцу. Од посебног значаја за њега је рад са младима, са којима је радио на пројектима посвећеним композицијама Ђерђа Лигетија, Курта Швитерса, Џона Кејџа и Терија Рајлија, између осталих. Посвећен је промоцији савремене музике за оргуље и свирао је бројна премијерна извођења дела композитора укључујући Питера Бареса, Ерика Јансона, Јоханеса С. Систерманса, Стефана Фролејкса и Питера Кезегија. Био је наследник Петера Бареса, као композитор и оргуљаш (2007–2021) у Уметничкој Станици Светог Петра у Келну, где су његови концерти импровизације привукли посебну пажњу. Његове концерте су преносиле бројне немачке радио мреже међу њима Deutschlandfunk, VDR и Saarland Radio. Као композитор и оргуљаш је награђен низом награда.
Више информација

АНДРЕЈА АНДРИЋ је српски композитор и програмер који живи у Орхусу у Данској. Он истражује заједничке тачке математичких процеса, интуиције и случајности, и користи компјутерско програмирање као кључно средство уметничког изражавања. Са примарним интересовањем за композицију и извођење за свој мрежни ансамбл лаптопа/паметних телефона, активан је и као композитор вокалне и инструменталне музике и стваралац у области видео и вишемедијске уметности. Објавио је до сада две збирке музике за оргуље: Књигу корала (Chorale Book) 2021. године и Клавијатурне студије (Keyboard Studies), 2022. године, обе за ARE Verlag у Немачкој. Комади из прве збирке су до сада изведени на тридесетак концерата у више европских земаља. Инспирација за ове две збирке долази из разних извора, од вежби из хармоније, преко аутоматског писања, до бехавиометрике. Доминик Зустек ће на свом првом београдском концерту извести музику из Андрићеве Књиге корала, а у среду, 28. јуна са студентима гледаће примере извођења, дискутовати места за налажење стваралачке инспирације и идеја у преплитању различитих области.
Више информација

Добитник Junior Prima Award у области музике, оргуљаш ЖОЛТ МЕСАРОШ (Zsolt Máté Mészáros) издваја се као један од најуспешнијих мађарских оргуљаша данас. Усмерен је на истраживање опуса за оргуље и хармонијум Франца Листа и активан као музички директор у Главној жупној цркви унутар зидина Будимпеште (Црква узнесења Блажене Дјевице Марије), која је дуго била центар културних дешавања у граду. Тако је и сам Франц Лист често бивао гост у овој цркви, изводећи или диригујући своја дела. Месарош је такође и директор црквеног хора (Regens Chori). Дипломирао је 2018. године са највишим признањима на Музичкој академији Франц Лист у Будимпешти, где тренутно завршава докторске студије. Добитник је стипендије Annie Fischer у области извођачких уметности, као и ступендије Мађарске академије уметности (2020) и стипендије програма New National Excellence (2021, 2022). Посвећен је популаризацији оргуљске музике и промоцији мађарске музичке културе. Са тим циљем, а као стипендиста Мађарске академије уметности, спроводи истраживање и припрема едицију комплетног опуса за оргуље и хармонијум Франца Листа. Као оргуљаш, освојио је прву награду на такмичењу Filharmonia Hungary 2012. године, а као композитор, на истом такмичењу 2022. године, освојио је трећу награду. На такмичењу композитора Надбискупије у Веспрему, Мађарска, његова Миса за мешовити хор и оркестар освојила је трећу награду. На концертима често изводи сопствене транскрипције за оргуље, а премијерно је извео многа дела савремена мађарских аутора, које су њему посвећена.
Више информација

ЏЕРЕМИ ЏОЗЕФ је оргуљаш Бечке дворске капеле (Wiener Hofburgkapelle), где изводи недељну мису заједно са Хором бечких дечака и Бечком филхармонијом. После приватних часова са Хансом Фагијусом у Копенхагену, студирао је код Мартина Хаселбека на Универзитету за музику у Либеку и са Јиргеном Еслом на Државном универзитету за музику и извођачке уметности у Штутгарту. Победник Међународног оргуљашког такмичења Готфрид Зилберман у Фрајбергу 1999. године, Џозеф је наступао као солиста на фестивалима и у концертним просторима широм Европе: Музички фестивал у Шлезвиг-Холштајну, Међународна Недеља оргуља у Нирнбергу, Хилдебрандт-фестивал у Наумбургу, Међународни фестивал оргуља у Талину, у дворанама Лајсхале у Хамбургу, Гевандхаус у Лајпцигу, Радио Франс у Паризу, Концертхаус у Берлину, Музикферајн и Конзертхаус у Бечу, Национални аудиторијум у Мадриду, Концертна дворана Чајковски у Москви, као и у Хонг Конгу, Сеулу, САД, Мексику, Бразилу и Аргентини. Компакт диск са импровизацијама Џеремија Џозефа снимљеним у Метрополитен катедрали у Мексико Ситију, Магазин Фоно Форум прогласио је за „ЦД године – 2018“. Као стални члан, наступао је са ансамблима као што су оркестар Бечке академије, Фрајбуршки барокни оркестар, Камерни оркестар Базела и Балтазар Нојман ансамбл. Године 2019. именован је за професора оргуља и импровизације на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу.

 

Loading...