Архитектура. Скулптура. Сећање. Уметност споменика Југославије 1945-1991.

08.06.2023., 12:00-20:00

Четвртак 8. јуна у 18 часова
У Кнез Михаиловој улици испред Културног центра Београда

Архитектура. Скулптура. Сећање. Уметност споменика Југославије 1945-1991.

 

Кустоси изложбе: Боштјан Бугарич, Кристина Дешман, Маја Иванич, Шпела Кухар, Ева Мавсар, Шпела Нардони Ковач, Дамјана Завиршек Худник, а кустоскиња српске селекције 2023. је Јелица Јовановић.

Кустоси су на основу велике архитектонске и уметничке вредности објеката, те изузетних идејних квалитета просторних решења, одабрали 33 споменика и меморијална комплекса из свих република и аутономних покрајина бивше Југославије. Гостовања изложбе у другим државама бивше Југославије подразумевају додавање првобитној селекцији три до пет споменика од стране државе у којој изложба гостује, а припреме се врше у сарадњи с разним стручњацима: ауторима, фотографима, те институцијама с простора бивше Југославије и шире.  Изложбом и њеним гостовањем у свим бившим југословенским републикама и иностранству аутори желе да што више људи упознају с изузетним квалитетима архитектуре југословенских споменика, да подстакну достојанствену евалуацију и поштовање вредности споменика бивше Југославије и скрену пажњу на њихов културни и контемплативни значај.

• •

Субота, 10. јуна 2023.

Пратећи излет под називом „Путевима Револуције: споменици НОБ-а у Србији данас” на програму је у  уз стручно вођење Јелице Јовановић (Докомомо Србија). Шетња нас води у разне урбане и руралне контексте: Спомен-парк Крагујевачки октобар у Шумарицама у Крагујевцу, Спомен-парк Попину, Меморијални парк Слободиште у Крушевцу, Спомен-парк Бубањ у Нишу, Спомен-парк Револуције у Лесковцу и Споменик палим борцима Револуције у Власотинцу. Шетајући кроз неке од најпознатијих и најлепших споменичких комплекса у Србији разговараће се о њиховом настанку, ауторима, контекстима у којима настају, доживљавају пропадање, те поновну савремену славу.

 

Програм се одвија у оквиру 18. Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА

Више информација: bina.rs

Loading...