Arhitektura. Skulptura. Sećanje. Umetnost spomenika Jugoslavije 1945-1991.

08.06.2023., 12:00-20:00

Četvrtak 8. juna u 18 časova
U Knez Mihailovoj ulici ispred Kulturnog centra Beograda

Arhitektura. Skulptura. Sećanje. Umetnost spomenika Jugoslavije 1945-1991.

 

Kustosi izložbe: Boštjan Bugarič, Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač, Damjana Zaviršek Hudnik, a kustoskinja srpske selekcije 2023. je Jelica Jovanović.

Kustosi su na osnovu velike arhitektonske i umetničke vrednosti objekata, te izuzetnih idejnih kvaliteta prostornih rešenja, odabrali 33 spomenika i memorijalna kompleksa iz svih republika i autonomnih pokrajina bivše Jugoslavije. Gostovanja izložbe u drugim državama bivše Jugoslavije podrazumevaju dodavanje prvobitnoj selekciji tri do pet spomenika od strane države u kojoj izložba gostuje, a pripreme se vrše u saradnji s raznim stručnjacima: autorima, fotografima, te institucijama s prostora bivše Jugoslavije i šire.  Izložbom i njenim gostovanjem u svim bivšim jugoslovenskim republikama i inostranstvu autori žele da što više ljudi upoznaju s izuzetnim kvalitetima arhitekture jugoslovenskih spomenika, da podstaknu dostojanstvenu evaluaciju i poštovanje vrednosti spomenika bivše Jugoslavije i skrenu pažnju na njihov kulturni i kontemplativni značaj.

• •

Subota, 10. juna 2023.

Prateći izlet pod nazivom „Putevima Revolucije: spomenici NOB-a u Srbiji danas” na programu je u  uz stručno vođenje Jelice Jovanović (Dokomomo Srbija). Šetnja nas vodi u razne urbane i ruralne kontekste: Spomen-park Kragujevački oktobar u Šumaricama u Kragujevcu, Spomen-park Popinu, Memorijalni park Slobodište u Kruševcu, Spomen-park Bubanj u Nišu, Spomen-park Revolucije u Leskovcu i Spomenik palim borcima Revolucije u Vlasotincu. Šetajući kroz neke od najpoznatijih i najlepših spomeničkih kompleksa u Srbiji razgovaraće se o njihovom nastanku, autorima, kontekstima u kojima nastaju, doživljavaju propadanje, te ponovnu savremenu slavu.

 

Program se odvija u okviru 18. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA

Više informacija: bina.rs

Loading...