БУДУЋНОСТ, ИЗ ПОЧЕТКА • Немања Николић

29.06.2023-05.08.2023, 12:00-20:00

Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
29. 6 – 5. 8. 2023.
Отварање: 29. јуна од 19.00

 

 

БУДУЋНОСТ, ИЗ ПОЧЕТКА

НЕМАЊА НИКОЛИЋ

 

Пратећи програм
Петак, 7. јул, окупљање у Ликовној галерији КЦБ
17.00 – Разговор са уметником и вођење кроз изложбу Будућност, из почетка у Ликовној галерији КЦБ и Психополитике уметника у Галерији Рима

Учествују: Јована Трифуљеско и Санда Калебић, историчарке уметности и Немања Николић, уметник

 

 

Филм представља полазиште уметничке праксе Немање Николића, коју бисмо могли да дефинишемо као уметничко истраживање у пољу сложених могућности умрежавања кинематографског и традиционалног ликовног дискурса. Кроз серију интермедијалних радова у којима комбинује кинематографске елементе са цртежом, звуком и текстом, као и ремедијацијoм филмских ритмова у пољу геометријске апстракције традиционалног сликарског медија, Николићева уметничка пракса се надовезује, како је то приметио теоретичар уметности, Стеван Вуковић, на традицију „авангардних пракси југословенских уметника са фокусом на експерименталним истраживањима у пољу покретних слика”.

До сада најсложенији Николићев интермедијални пројекат The Plot којим се уметник представља у оквиру изложбе Будућност, из почетка, развијао се током протекле три године кроз дуготрајни процес постепеног и стрпљивог конституисања збиркe од 5.000 цртежа секвенци и кадрова преузетих из више од стотину кинематографских остварења насталих током периода Хладног рата (1947–1989/91) у студијима великих филмских продукција Западног света, првенствено у Сједињеним америчким државама и Великој Британији. Овај корпус цртежа изведених у техници туша, уз повремену употребу угљена и креде на папиру и црним таблама монтажним поступком уклопљен је у 168 анимираних секвенци које сачињавају звучни анимирани филм The Plot.

Цео текст Светлане Јевтовић Монтуа о изложби Немање Николића

Немања Николић (1987) дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Београду 2010. године, на сликарском одсеку. Завршио је докторске уметничке студије на истом факултету 2019. године. Немања је иницијатор настанка Уметничког простора У10 који служи афирмацији и представљању младе уметничке сцене, основаног 2012. године у Београду. Од 2018. године ради на Факултету ликовнe уметности у Београду где је тренутно у звању доцента. Учествовао је на бројним самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству.

Детаљнија биографија

 

THE PLOT, insert iz animiranog filma Nemanje Nikolića
animacija / drawing animation, 9’ 43’’
Kompozitor: Pavle Popov
Montaža: Nemanja Petrović
Fotografija: Nina Ivanović
Tehnička podrška: Jovan Jović, Velimir Popović, Nina Knežević

 

Фотографије изложбене поставке током отварања: Владимир Опсеница © КЦБ

Loading...