Koncert pijaniste Petra Toškova

05.06.2023., 21:00

Mladi pijanista Petar Toškov je student treće godine FMU u klasi prof. Aleksandra Serdara. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Publici će se predstaviti delima Šuberta, Skrjabina i Šopena.

Program:
Franc Šubert
Sonata za klavir br. 13 u A–duru, op. 120
Allegro moderato
Andante
Allegro

Aleksandar Skrjabin
Etida u cis–molu, op. 42/5

Etida u cis–molu, op. 2/1

Etida u dis–molu, op. 8/12

Frederik Šopen
Etida br. 23 u a–molu, op. 25/11

Balada br. 1 u ge–molu, op. 23

Biografija:
Petar Toškov (Beograd, 2001) je počeo da uči klavir kod Radojke Ivanović, a nastavio je kod svog oca, pijaniste  Aleksandra Toškova. Završio je OMŠ Kosta Manojlović u Zemunu, u klasi Mile Lacković, i srednju školu u klasi Dine Hadžiomerović. Usavršavao se na majstorskim kursevima profesora kao što su Jokut Mihailović, Ruben Delibaltajan, Džon Peri, Igor Lasko, Aleksander Sinčuk i drugi. Godine 2020. je završio Konzervatorijum Fil i Eli Tejlor u Torontu u klasi Li Vanga sa najvišom ocenom. Studije na FMU u Beogradu je započeo u klasi Maje Rajković, a sada treća godina u klasi Aleksandra Serdara.
Petar Toškov je osvojio brojne nagrade od kojih se izdvajaju prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Banjalučki bijenale (2014), Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (2015), takmičenju Nikolaj Rubinštajn u Parizu (2018), Međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu (2018), Republičkom takmičenju (u kategoriji vokalno-instrumentalnih sastava), kao i prva nagrada i laureat na takmičenju Sirmium Music Fest u Sremskoj Mitrovici (2018). Nastupao je u značajnim beogradskim salama (Kolarac, Beogradska filharmonija, SKC, Artget, Skupština grada Beograda, Ruski dom, Italijanski kulturni centar). Održao je solističke koncerte u Beogradu i u Bergenu, a održao je više nastupa u Torontu.

Loading...